Pojke misshandlades på fullsatt spårvagn – då var Nathalie den enda vuxna som agerade: "Hemskt"

Pojke misshandlades på fullsatt spårvagn – då var Nathalie den enda vuxna som agerade: ”Hemskt”

Fullt slagsmål bröt ut på Spårvagnen i Göteborg. När Nathalie Sand insåg allvaret agerade hon direkt.

Det var både vuxna kvinnor och män på spårvagnen. Jag förstår inte varför ingen annan ingrep, säger hon till Newsner.

Det var fredagen den 17 mars som Nathalie var på väg hem från sin praktikplats. Hon slog sig ned på spårvagnen och började lyssna på musik i sinahörlurar, men det som skulle bli en lugn resa hem blev snart motsatsen.

Mellan Mölndals sjukhus och Brunnsparken kliver femton tonårskillar på spårvagnen och stämningen ändrades drastiskt.

Nathalie uppskattar att pojkarna är runt tolv år och att det snabbt blir en hög ljudvolym, men lägger inte större vikt vid tonåringarna än så.

 –  Plötsligt ser jag hur killen som satt sig framför mig kastar sig över en kille som står precis bakom mig, berättar Nathalie för Newsner.

Nathalie upplevede att brottsoffret var försvarlöst och utan att tänka kastar hon sig upp i mittgången för att försöka avbryta misshandeln.

– Jag flyger upp mot killarna och får tag på förövarens jacka. Jag försöker dra honom bakåt så han slutar våldsföra sig på den anda killen men det fungerar inte. Han fortsätter gå ganska hårt mot den här killen så till slut trycker jag hela min vikt på honom så att vi hamnar på golvet, berättar Nathalie.

”Ingen ingrep”

Medan Nathalie och förövaren hamnar på golvet inser hon att ingen annan vuxen hjälper till.

– Jag sliter bort honom från brottsoffret men inte ens då var det någon som reagerade. Det var både vuxna kvinnor och män på spårvagnen. Jag förstår inte varför ingen annan ingrep.

Nathalie upplever situationen som mycket hotfull och för att rädda sig själv skriker hon på killarna att skärpa till sig.

– Jag trodde att han skulle ge sig på mig så jag skrek jättehögt och då var det som att han kom av sig, säger Nathalie.

Till slut tystnade tonårskillarna och efter några stationer hoppade flera av dem av. Den misshandlade pojken blev till slut omhändertagen av en annan kvinna på vagnen och Nathalie klarade sig oskadd.

Foto: Privat, Björn Larsson Rosvall/TT

”Illa i samhället”

Nu har det gått några dagar sedan incidenten, men hittills har hon inte kunnat släppa vad som hände. Inte nog med att en pojke blev misshandlad på en spårvagn, ingen vuxen människa valde att ingripa.

–Jag avskyr att det inte finns mer civilkurage i samhället. Här är jag, 160 centimeter lång och ganska smal och jag är den enda som rycker in. Alla andra bara tittade på, säger Nathalie och tillägger:

– Det handlade om barn. Hur många vuxna människor som satt på spårvagnen var inte föräldrar själva? Det hade kunnat vara deras barn. Jag känner att jag hade blivit fly förbannad om det hade hänt mitt barn någonting och ingen annan vuxen ryckte in. Det är hemskt. Det är som att alla tänker ”så länge det inte drabbar mig så är det lugnt”. Men det är ett samhällsproblem.

Nathalie delade med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook, i kommentarsfältet hyllas hon nu för sitt mod.

– Det är kul att få den tacksamheten och bekräftelse på att jag agerade rätt. Men jag var inte beredd på det. Jag räddade en försvarslös pojke och jag hoppas att det här kan väcka lite engagemang, så här illa är det i samhället nu. Gör vi inte något åt det kommer det bli ännu värre, säger hon till Newsner.