Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus: ”En stor tragedi”

En polisman har avlidit efter att ha blivit påkörd av en bilist på E20 vid Munkebäcksmotet nordöst om centrala Göteborg. Han omkom i samband med att han jagade fyra misstänkta rånare efter ett rån mot en tobaksaffär i morse.

Polisen utreder händelsen som en olycka.

– Det är en stor tragedi, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till P4 Göteborg.

Det var strax innan halv tio i morse som polisen fick larmet om ett pågående rån mot en tobaksaffär på Kaggeledstorget i östra Göteborg. Fyra gärningsmän, alla maskerade, ska ha rånat butiken och en person ska ha hotat butiksinnehavararen emd ett vapen. 

Polisen tog upp jakten på rånarna, som flydde i bil men fick sedan punktering. Därefter fortsatte jakten till fots, i vilken den tragiska olyckan skedde.

– En av polismännen följer till fots de fyra rånarna som genar över motorvägen och i samband med det blir polismannen påkörd av en manlig bilist. Han förs till sjukhus där han senare avlider, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till Sveriges Radio.

Polismannen förklarades död vid halv tolv på söndagseftermiddagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den förare som körde på polismannen, som är i 40-årsåldern, togs hand om polis efter händelsen som nu utreds som en olycka. Han kördes sedan hem till sina anhöriga.

– Den avlidne polismannen har väldigt väldigt många medarbetar som känner stor sorg och nedstämdhet efter det som hänt. Vi jobbar med att försöka stödja alla som är runt omkring här, och vi kommer göra allt vi kan att stötta de anhöriga runt polismannen, säger Claes Friberg, chef för polisen i region Väst på polisens presskonferens.

Tre av rånarna kunde gripas på platsen, medan den fjärde greps en halvtimme senare. Polisen ska även ha hittat det vapen som tros ha använts vid rånet.

Friberg säger på presskonferensen att den avlidna polisen varit en ”duktig och rutinerad polisman” och krishantering sker nu inom organisationen.

– Det var många medarbetare på platsen, flera som försökt rädda livet på honom, andra som varit vittnen till olyckan och de efterföljande händelserna. Den avlidne polismannen har väldigt väldigt många medarbetare som känner stor sorg och nedstämdhet efter det som hänt. Vi jobbar med att försöka stödja alla som är runt omkring och vi kommer göra allt vi kan att stötta de anhöriga till polismannen, säger han.