Polis såg äldre man falla ihop på gatan – sek senare gör de allt för att rädda hans liv: ”Änglar i polisuniform”

Polisen såg hur en man tog sig för bröstet inne på köpcentrumet – insåg allvaret och agerade direkt. Det kan ha räddat mannens liv.

Nu hyllas polisen som hjältar i sociala medier.

Varje år drabbar ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp, vilket innebär fler än 25 personer varje dag. Oftast beror hjärtstoppet på en hjärtinfarkt som orsakar en rytmrubbning i hjärtat och får det att stanna, men ett hjärtstopp kan bero på flera andra saker.

Det som sker vid ett hjärtstopp är att blodcirkulationen stannar och den som drabbas blir medvetslös inom några sekunder. Vilket gör att varje fall är en kamp mot tiden.

Enligt uppgifter från Karolinska institutet minskar chansen att överleva med tio procent för varje minut som går innan hjärt- och lungräddning påbörjats.

Det innebär att efter tio minuter är chansen att överleva mycket liten och därför gäller det att vara snabb och på rätt plats vid rätt tillfälle.

Några som till vardags verkligen behöver vara på rätt plats vid rätt tid är polisen och i helgen visade sig det tydligare än någonsin.

I lördags, den 14 januari, patrullerade polisen i Farsta Centrum. Det såg ut att vara en lugn dag, men när de minst anade det var olyckan framme.

LÄS MER: Man fick hjärtstopp i butik – personalens blixtsnabba agerande räddade hans liv: ”Lyckan var obeskrivlig”

”Tog sig för bröstet”

En av poliserna lade plötsligt märke till en man som inte såg ut att må bra, vilket polisen skrivit om i ett inlägg på Facebook.

”Vi ser hur en man kommer gåendes mot oss, plötsligt tar han sig för bröstet och faller ihop. Vi kastar oss ur bussen och påbörjar vård av mannen”, skriver polisen i inlägget.

Polisen larmade ambulans som var snabbt på plats och tog över arbetet.

”Mannen fick medfölja ambulansen till sjukhus och vi hoppas att allt gick bra. Samtidigt känner vi att det var tur att vi var på rätt plats vid rätt tid, så mannen direkt kunde få hjälp”, skriver polisen i inlägget.

LÄS MER: Äldre dam fick stroke och föll ihop – då rusade sjuksköterskan Annie fram och räddade hennes liv

Hyllas som hjältar

Nu hyllas polisen för deras blixtsnabba insats.

”Änglar i polisuniform”, skriver en person.

”Fantastiskt bra insats, bra att ni är ute på gator och torg”, skriver en annan.

”Det var verkligen tur för den mannen att ni råkade vara på på platsen och troligen räddade hans liv.Ett stort Tack!”, skriver en tredje.

”Älskar att leva i ett välfärdssamhälle. Ni är en viktig pusselbit i det bygget. Tack!”, skriver en fjärde.

Rätt tid, rätt plats! Vi brukar skämtsamt säga att vårt jobb ofta handlar om att vara på rätt plats vid rätt tid. Men…

Posted by Polisen Farsta, Vantör on Saturday, January 14, 2023