Polis sköt varg i villaträdgård: Anmäls av 4 personer

Polisen sköt ihjäl varg efter att den dödat ett rådjur i ett bostadsområde.

Efter händelsen valde fyra personer att anmäla polisen till JO eftersom att de tycker att det rör sig om ett jaktbrott.

– Vargen betedde sig absolut inte hotfullt mot någon, säger en av anmälarna till Expressen.

Det var i tisdags i ett radhusområde i Tierp som Tobias Ågren och Rebecca Holmstedt fick bevittna hur en varg attackerade ett rådjur. De satt i köket när de kunde se hur vargen släpade rådjuret genom snön i trädgården innan den började äta av det.

Valde att avliva

Tre timmar senare valde polisen att avliva vargen. Eftersom att de tyckte att den kunde vara farlig för allmänheten, uppgav Daniel Wikdahl vid polisen i region Mitt.

Igår valde fyra personer att anmäla händelsen till justitieombudsmannen, JO, skriver Expressen.

De som anmält händelsen tycker att polisen gjort sig skyldiga till jaktbrott och menar att vargar inte dödar människor. samt att det finns EU-direktiv som ska skydda vargar för att säkerställa den biologiska mångfalden.

En av anmälarna menar att vargen absolut inte betedde sig hotfullt och tycker att man hade kunnat söva den istället, uppger Expressen.

Vargen har obducerats

Vargen som nu har obducerats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, var en vuxen hane med en vikt på 33 kilo. Den hade läkta frakturer på två revben och hade även sårskador på flera ställen på kroppen, uppger TT. Skadorna kommer förmodligen från andra djur som vargen attackerat.

Här kan du se när vargen äter av rådjuret, varning för starka bilder:

Hur tycker du att polisen skulle ha agerat?