Polis vädjade om hjälp vid olycksplats – då valde flera bilister att slänga iväg glåpord: "Inget gott att säga"
Polisen, ishalka

Polis vädjade om hjälp vid olycksplats – då valde flera bilister att slänga iväg glåpord: ”Inget gott att säga”

Vintern är här och i de flesta delar av landet ligger snön med sitt vita täcke.

Med snö och kyla så följer också ökade risker i trafiken och det är viktigare än någonsin att tänka och reflektera över sin körning.

Polisen i norra Stockholms län går nu ut med en uppmaning till att bilister.

På många platser i Sverige har snön fallit för fullt under de senaste dagarna. Snön hjälper verkligen till att lysa upp de annars mörka dagarna och bidrar också med en hel del julstämning.

Men snön och kylan har även en baksida. När det kommer till trafiken så tenderar snön att orsaka en hel del problem.

Polisen i Norrtälje/Hallstavik/Rimbo har i ett inlägg på Facebook valt att uppmärksamma detta. Samtidigt som de ger sin bild av trafikläget i fredags, vilket var allt annat än lugnt.

Igår var det flertalet trafikolyckor bland annat runt om i Stockholmsområdet. Vår patrull kom från ett uppdrag vilket lett oss in till Stockholm. På väg åter till Norrtälje så fick även vår patrull larmet om trafikolyckan på E18 i norrgående riktning mot Norrtälje”, skriver Polisen och fortsätter:

Det första jag vill göra är att ge helhjärtad beröm till er som efter bästa förmåga lämnade plats åt oss och särskilt på de avsnitten där det endast är ett körfält där det verkligen är inte lätt.

Polisens råd till trafikanterna

Polisen passar på att ge några livsviktiga råd till den som är ute i trafiken så här års.

Något jag vill poängtera är vikten av att vara ute i god tid när det kommer till att inte köra bil (och andra fordon) stressad.

HÅLL AVSTÅND och anpassa hastigheten! Detta gäller ALLTID och är synnerligen viktigt när det är halt väglag eller är försämrad sikt. Förutom att det är det absolut rätta att göra så finns det fördelar med detta (även vid lägre hastigheter och köbildning).

Några av fördelarna med att göra det rätta och hålla avståndet är att du främst får mer tid till att reagera och agera om något oväntat framför dig skulle inträffa.

En annan fördel är att du ökar chansen till att inte skada någon i framförvarande fordon om du inte hinner bromsa och stanna i tid. Kopplat till detta är även fördelen att då slippa riskera att bli misstänkt för brott.

En annan fördel är att det finns luckor och då utrymme till att kunna ge plats vid utryckning och även öka möjligheterna att reda ut en olycksplats snabbare”, skriver Polisen.

Möttes av elaka kommentarer

När poliserna var ute för att reda ut olyckan på e18 så möttes det av mycket hat från vissa trafikanter, vilket är helt oacceptabelt.

Till er som valde att ta ut er frustration och ropa otrevligheter till oss på plats, när vi försökte ta reda på olyckan efter bästa förmåga, har jag inget gott att säga. Även om jag både förstår och vet att sitta fast i timmeslånga köer, i synnerhet en fredagkväll, inte är det man främst önskar.

Polisen hyllas på Facebook

I kommentarerna på inlägget så håller folk med Polisen och tycker att de gör ett bra jobb.

Det är bra att ni upplyser om följande varje år; ´Var ute i god tid, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väder och väglag.´ Det behövs verkligen”, skriver en person i kommentarerna.

Helt rimligt! Tack för tålamodigt arbete”, skriver en annan.

Ta hand om er…ni gör ett fantastiskt jobb…ofta i svåra förhållanden…tragiskt att en liten grupp inte uppskattar det men vi är många (!) fler som gör det”, skriver en tredje person.

Stort tack till alla poliser för ert livsviktiga och exemplariska arbete! Ni behövs verkligen, inte minst i trafiken.

Dela gärna det här inlägget så att fler får ta till sig av Polisens vädjan.