Polischefen om de kriminella nätverken i Sverige: ”Klaner har kommit hit för att begå brott”

Enligt den biträdande rikspolischefen Mats Löfving finns det idag 40 kriminella släktnätverk i Sverige.

Vilka är ett stort problem för Sveriges poliskår. Det uppger den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju.

Ett stort problem för den svenska poliskåren är de släktbaserade nätverken som finns i Sverige och som enligt Mats Löfving tjänar stora pengar på både våldsbrott, utpressning och narkotikabrott.

40 släktbaserade kriminella

Men tystnadskulturen inom dessa nätverk är stor vilket gör det svårjobbat för polisen.

– Hela familjen, hela släkten, hela klanen uppfostrar sina barn så att de ska kunna ta över klanen. De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva, säger han till Ekot.

Foto: Pontus Lundahl, TT/ TT

Enligt Mats är det långt ifrån alla människor som vill bli en del av det svenska samhället.

– Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverket i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, säger han till Ekot.

Många måste göra mer

Nu anklagar Mats Löfving både makthavare och beslutsfattare för att inte ge sitt fulla stöd i kampen mot gängkriminaliteten.

– Det är många som måste göra mycket mer. Det behöver vara samordnat hela tiden och man kan inte åka jojo i sitt engagemang och lite anpassa sig efter hur högt mediatrycket är,, säger han i intervjun.

Mats Löfving tycker att polisen ska få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något brott, det skulle bland annat göra att polisen fick bättre förståelse för hur gängkriminella resonerar.

Han är också öppen för att polisen ska inspireras av dansk och tysk lagstiftning.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required