Polisen bekräftar: En person gripen efter attacken i Stockholm

En person har gripits för inblandning i attentatet i centrala Stockholm tidigare under fredagseftermiddagen, bekräftar polisen för Aftonbladet.

På en presskonferens under kvällen bekräftar även polisen att personen som gripits stämmer överens med signalementet på den bild som tidigare i dag blev offentlig.

– Vi har fortsatt intresse för honom i utredningen, säger Jan Evensson, biträdande kommenderingschef på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Strax innan klockan 15.00 körde en lastbil in i Åhlens City på Drottninggatan i centrala Stockholm. Polisen gick ut med en bild på en person som söks med anledningen av händelsen. Strax efter klockan 20.00 bekräftade polisen att person har gripits i Märsta, några mil norr om Stockholm. 

Personen ska ha uppträtt underligt i en affär. Jan Evensson, briträdande kommenderingschef på NOA, berättar på presskonferensen att den gripne personen passar väl in på signalementet. Samtidigt fortsätter polisen att arbeta med oförminskad styrka och har under kvällen kontrollerat ett antal personer som varit intressanta för utredningen. 

– Han är en person som varit i närheten av händelsen och vi har gripit en person som vi är särskilt intresserade av. Den personen som är gripen stämmer överens med signalementet vilket gör att vi har fortsatt intresse för honom i utredningen, säger Evensson.

Stefan Hector, kommenderingschef på Noa, säger att man behandlar attacken som ett terroristdåd. Polisen har valt att stärka närvaron i samtliga regioner runt om i landet, samtidigt som gränskontroller införs, säger Hector.

Johan Bratt, chefläkare på Stockholms län landsting, berättar för Sveriges Radio att en person avlidit på sjukhuset, vilket nu betyder att totalt fyra människor har avlidit efter attacken.

15 vuxna och barn är skadade efter attacken, varav nio allvarligt.

 
© Shutterstock