Polisen Daniel har fått nog – ”Nu räcker det”

Daniel Backlund har jobbat som polis i 13 år.

Nu har han tappat förtroende för rättssystemet.

Anledning: Att kriminella år efter år kan fortsätta med sin brottsliga verksamhet.

I 13 år har polisen Daniel Backlund arbetat i yttre tjänst. Men under dessa år har han mer och mer tappat tron på systemet.

Daniel menar att han nu blir överraskad om en person faktiskt får ett straff.

”Listan med exempel där misstänkta gång på gång helt eller delvis slipper straff kan göras i princip hur lång som helst. Tror de flesta poliser har gott om egna exempel där det är just på det här sättet. Hur kriminella människor bara år ut och år in tillåts fortsätta med sin kriminella verksamhet. En viktig aspekt är också att samhället skall skyddas från dessa individer. Både målsägande i det aktuella fallet, men också samhället i sin helhet.” skriver Daniel Backlund på DN Debatt.

Daniel menar att de kriminella ofta får straffrabatt istället för ett kännbart straff. Straffrabatt innebär att om du begår fler brott av en viss sort, så får du rabatt i straffpåföljden.

”Jag kan med visshet säga att den yrkesgrupp med lägst förtroende för rättsväsendet är polisen. Ja, ni läste rätt. LÄGST förtroende. Då är vi ändå en av huvudrepresentanterna för rättsväsendet,” skriver han i DN.

Nu behöver systemet ses över, menar Daniel. Även polisens löner och avtal måste förbättras.

”Nu räcker det!” avslutar Daniel.

Vad tycker du, är det för låga straff för kriminella? Dela gärna, så fler får läsa polisen Daniels ord och tankar.