Polisen: Gör gränskontrollerna hårdare – för att stoppa utländska ligor

Polisen befarar att de utländska stöldligorna kommer öka sin verksamhet i Sverige de kommande två åren, därför vill de göra gränskontrollerna hårdare.

– Det är vid dessa passager som flöden av illegala varor, kriminella aktörer, och stöldgods enklast kan upptäckas, motiverar de i en ny rapport enligt Aftonbladet.

Polisen slår larm i en ny rapport där de befarar att ligaverksamheten kommer att öka de närmsta två åren. Idag ligger stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner på 90 procent, siffror som med all säkerhet inte kommer att minska om man inte vidtar åtgärder.

Enligt polisen är det den låga risken för att bli upptäckt och de låga straffen som gör Sverige till en attraktiv brottsplats för de internationella ligorna, som står för 50 procent av alla bostadsinbrott, det skriver Aftonbladet.

Polisens förslag: Gör gränskontrollerna hårdare

För att förhindra att de utländska ligornas verksamhet eskalerar föreslår polisen att man skärper gränskontrollerna och vissa knutpunkter i vägnätet.

Gränskontroller
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen redovisar också sina misstankar om att ligastölderna kan ha kopplingar till tiggeriverksamhet.

Rapporten är framtagen av Nationella operativa avdelningen, NOA, och är baserad på vad som hänt mellan 2016 och januari 2019.

Vad tycker du om polisens förslag om att stärka gränskontrollerna? Dela gärna om du står bakom förslaget.