Polisen har fått nog: Sluta ta foton på människor i nöd

Att ta mobilbilder från en olycksplats i stället för att själv hjälpa till är någonting jag stör mig på något oerhört. Men vad som nog är än värre är när folk tar bilder på olyckor och när medmänniskor verkligen har farit illa och räddningspersonal på plats gör allt för att rädda dem.

Vi har blivit så fixerade vid våra telefoner i dag att många lever i dem i stället för i verkligheten.

Polisen i Växjö/Alvesta har nu gått ut med ett meddelande på Facebook som jag tycker är jättebra.

Ta några minuter och läs igenom dessa viktiga rader från polisassistenten Tim i Växjö/Alvesta. Under rubriken ”Ge f*n i att ta foto på människor i nöd”, skriver han:

”Nästan dagligen kan man läsa om blåljuskollegor som vittnar om människors dåliga omdöme i samband med olyckor. Det gäller allt från personer som hellre tillfredsställer sin nyfikenhet istället för att visa respekt och hålla sig undan en olycksplats till billister som blåser förbi räddningspersonal i full fart vid en trafikolycka.

Något som enligt min uppfattning ökat dramatiskt är personer som finner nöjet i att filma och ta kort i samband med olyckor. För någon vecka sedan var jag på en trafikolycka i Växjö där en äldre man blev ihjälkörd på ett övergångsställe. Mannen ligger medvetslös på marken och räddningspersonal försöker få liv i honom. Samtidigt ser jag en bit bort att en pappa närmar sig med sin lilla son i handen. Pappan har en telefon i handen som han lite diskret försöker lyfta upp i foto-ställning. Där räckte det med en arg blick så förstod han att han skulle lägga ner telefonen och ta sitt barn och ge sig av.
Tanken har slagit mig efteråt varför man tar med sin son för att titta på en livlös människa som får HLR, och dessutom ha mage att försöka få med hela händelsen på bild eller film. Jag har fortfarande inte fattat varför. 

Nästa gång kanske det är din sambo, förälder, syster, bror, son eller dotter som ligger där livlös på marken eller sitter fastklämd i en bil och skriker i ren panik. Då är jag ganska övertygad om att du inte önskar att den situationen hamnar på någon snapchat-story eller i kvällstidningarna. 

SÅ, ge f*n i att ta fram telefonen för att tillfredsställa dina egna behov i samband med att personer är i nöd. Visa respekt och följ räddningspersonalens direktiv.”

GE F*N I ATT TA FOTO PÅ MÄNNISKOR I NÖDNästan dagligen kan man läsa om blåljuskollegor som vittnar om människors då…

تم نشره بواسطة ‏‎Polisen Växjö, Alvesta‎‏ في 22 سبتمبر، 2017

Nu hjälps vi åt att dela detta viktiga budskap vidare!