Polisen har tröttnat på fartblinda EPA-förare – kan dra in föräldrarnas körkort

Många unga motorintresserade killars och tjejers högsta dröm är att få en moped eller EPA-traktor när de fyller 15 år. Speciellt om man bor i glesbyggden och det är långt till närmsta vän så kan en EPA- eller A-traktor nästan vara ett måste.

Dock kan fordonen medföra problem. Dels för att många gärna vill åka snabbare än den tillåtna hastigheten på 30 km/h och dels för att det kan vara irriterande om man sitter i en vanlig bil och hamnar bakom någon som inte får köra fortare än 30 km/h.

I Ljusdal har man uppmärksammat detta problem och hotar nu med att ta i med hårdhandskarna. Här kan även föräldrarna komma att bli av med körkortet om barnen kör för fort. Att många pluggar motorprogram på gymnasiet och enkelt kan modifiera sina traktorer gör inte heller saken bättre.

Polisens utredningschef Rickard Eriksson säger i ett uttalande till tidningen Hela Hälsingland:
– Folk har ringt in jättemycket för att de tycker EPA-traktorerna går för fort och att de buskör. Vi vill att folk ska känna sig trygga så då måste vi göra något.

Det är också Rickard Eriksson som hotat med att polisen kan komma att omhänderta föräldrarnas körkort.

Förutom att ungdomarna kan bli av med sin AM-körkort så kan de även få svårare att få sina körkortstillstånd som behövs för att få börja övningsköra för att ta personbilskörkort (B).

Vid vissa grova överträdelser kan man även bli av med sitt fordon, detta råkade en 17-årig kille ut för som försökte köra ifrån polisen med sin EPA-traktor i 130 km/h.

I Ljusdal misstänks föräldrarna i flera fall för att veta om att traktorerna modifierats, vilket indirekt kan tolkas som att dom tillåter sina barn att köra olovligt. Det är vid sådana omständigheter när föräldrarna inte gjort tillräckligt för att förhindra körningen som även föräldrarna kan komma att bli av med körkortet.

Dela gärna för att uppmärksamma problemet med buskörarna.