Polisen jagar sadistisk pedofil på rymmen från rättspsyk.

Den man som rymt från rättspsyk i Sundsvall är fortfarande på fri fot. Mannen, som tidigare gjort sig skyldig till sadistiska sexövergrepp på barn, är efterlyst och bedöms som extremt farlig. Nu vädjar polisen till allmänheten om tips.

Mannen, som hade hade med sig två personer ur personalen, lyckades ändå smita under sin permission i Söderhamn.

Enligt den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall var rymningen planerad.
– Det var en kvalificerad rymning, han sprang inte bara därifrån. Det var lite mer uttänkt än så. Övervakningen fallerade, säger ställföreträdande klinikchefen Bengt Eriksson till Expressen.

Mannen dömdes senast för drygt ett år sedan och Bengt Eriksson ser risker med att mannen har rymt, men eftersom han tidigare inte har gjort sig skyldig till några överfall bedömer han att det inte är någon omedelbar fara.
– Hans domar handlar om sexuellt övervåld mot barn. Det är en person med en riskprofil, säger Eriksson till Expressen.

Rättexperten och förbundsordföranden för Brottsofferjourernas riksförbund, Sven-Erik Alhem, är förbannad och orolig.
– Det är jätteallvarligt att det har hänt. Att han rymmer skapar en onödig oro för dem som redan utsatts. Tänk dig själv om du är förälder och dina barn riskerar att utsättas för den här figuren. Han kan slå till mot barn igen, säger han till Expressen.

Under flykten lyckades mannen att hämta ut ett pass som han nyligen införskaffat. Men han har varit efterlyst av polisen i hela Sverige i snart två veckor och därför är Sveriges gränser stängda för honom. Polisen i Västernorrlands län utfärdade efterlysningen, men hyser inget större stort hopp om att hitta mannen. Den informationen polisen har gått ut med är att det handlar om en man som är född 1966.

Nu vill de ha allmänhetens hjälp. Expressen var på tisdagen i kontakt med vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland. Han hade inget nytt att berätta om sökandet efter pedofilen.
– Så länge vi inte får in något uppslag kan han befinna sig var som helst. Vi tar gärna emot tips från allmänheten, säger vakthavande befäl Tommy Nygren till Expressen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.