FOTO: TT Nyhetsbyrån

Polisen kallar in pensionärer – ska lösa skjutningar

Stockholmspolisen är hårt belastade av antalet skjutningar, mordförsök och skottlossningar. Med anledning av det väljer man nu att kalla in förstärkning – i form av pensionerade poliser.
– Det är en smart lösning, säger kommenderingschefen Jan Evensson till Aftonbladet.

 

trafikpolis
Polisen

Sedan början av 2017 har närmare 40 personer skjutits ihjäl i gängrelaterade konflikter i Stockholm. Just nu utreds 120 fall av mord eller mordförsök där skjutvapen varit inblandat. Fram till dags dato har totalt sex personer skjutits ihjäl i regionen,  rapporterar Aftonbladet.

Polisen kallar in pensionärer

Polisen i Stockholm väljer nu att kalla in nio pensionerade poliser för att förstärka den hårt belastade enheten, som de senaste åren tappat 250 anställda, uppger Aftonbladet.

Jan Evensson, kommenderingschef på Polisens enhet som riktar in sig på vapenvåldet, berättar att det handlar om ett slags pilotprojekt.
– Det här är rutinerade, ärrade brottsutredare som vi får tillbaka. Det här blir någon form av pilot, som vi får utvärdera. Men går det att växla upp, då ska vi göra det, säger Evensson till Aftonbladet.

Och fortsätter:
– Och vi har ju lönemedel till det här, eftersom vi tyvärr inte får in tillräckligt många nya. Så under en övergångsperiod är det här en smart lösning.

Siffran kan stiga

Evensson befarar att siffran för antalet skjutningar i Stockholm kommer att vara högre 2019 jämfört med 2018.
– Men starten i år skulle kunna indikera att vi tyvärr får en ökning igen i år.

I skrivande stund har alltså sex personer skjutits ihjäl i regionen.

Vad tycker du om den här lösningen? Är det bra av polisen i Stockholm att kalla in ex-poliser för att lösa skjutningarna? Kommentera gärna artikeln på Facebook!