Polisen larmar: Kraftig ökning av personrån mot funktionsnedsatta – kan bero på coronapandemin

Under 2020 har antalet personrån mot funktionsnedsatta ökat, skriver P4 Stockholm.

Detta jämfört med samma period förra året.

Jan Lundbeck på Brottsförebyggande rådet tror att ökningen kan ha med coronapandemin att göra.

Under första halvåret av 2020 anmäldes nästan sex gånger fler personrån mot människor med funktionsnedsättning, än samma period förra året.

Ifjol anmäldes 31 rån mot gruppen under första halvåret, vilket går att jämföra med 173 i år.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Detta rapporterar P4 Stockholm enligt ny statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Samma trend går inte att se om personer utan någon funktionsnedsättning.

– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej, då blir man ett offer för kriminella gäng som försöker utnyttja det, säger Christer Ekberg, styrelseordförande för FUB, en intresseförening för personer med intellektuell funktionsnedsättning, till P4.

Jan Lundbeck på Brottsförebyggande rådet tror att ökningen av personrånen mot funktionsnedsatta kan ha med coronapandemin att göra.

Foto: TT

– Somliga har sett ett tillfälle att råna folk, speciellt då människor som kanske inte alltid kan försvara sig, säger han till P4.

Och fortsätter:

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade att utge sig för att vara en god granne eller att man kommer från en volontärverksamhet eller liknande.

Mycket fega och vedervärdiga brott, att ge sig på funktionsnedsatta. Dela gärna artikeln för att sprida informationen vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required