Polisen larmar – mer än hälften av alla A-traktorer är trimmade: ”Förstå riskerna”

Mer än hälften av alla A-traktorer är manipulerade.

Nu uppmanar polisen alla ungdomar att tänka på riskerna, det rapporterar P4 Vänersborg.

30 kilometer i timmen är den tillåtna hastigheten för en A-traktor. Men enligt Anders Hallqvist som är gruppchef inom trafikpolisen i Vänersborg, är det många av dessa fordon som går betydligt snabbare än så.

I västra götaland, där Anders jobbar, finns det runt 6000 A-traktorer och mer än hälften av dessa är manipulerade, vilket gör att A-traktorerna kan köra lika fort som en vanlig personbil.

– Det är nog fler som är manipulerade än som inte är det, säger Anders Hallqvist, gruppchef inom trafikpolisen i Vänersborg, till P4 Vänersborg.

A-traktor
Foto: TT

Svårt att upptäcka trimmade A-traktorer

Men trots att det är olagligt är det svårt för både föräldrar och polis att upptäcka.

– Det lägger in koder kan man säga, vissa knappstyrningar på bilen. Det kan vara så att man startar fläkten eller använder blinkersen i kombination med något annat så slår man ut manipulationen. När man sedan stänger av den och startar om den så går den i 30 igen. Så det är svårt ute på plats att hitta det här.

”Förstå det här med riskerna”

För att köra en A-traktor krävs det att du har ett körkort för moped, men inget annat. Kör man då en manipulerad bil som går lika snabbt som en personbil kan det bli farligt, då man inte har någon utbildning att sitta bakom en ratt.

– Jag tror mycket handlar om samtal hemma och förstå det här med riskerna, säger Anders till P4.