Polisen larmar om livsfarlig trend bland barn – flera 10-åringar i gatuslagsmål: ”Behöver hjälp”

Polisen larmar om en ny och livsfarlig trend bland unga i Göteborgsområdet. Enligt Göteborgs-Posten handlar det om unga barn som samlas på allmänna platser för att slåss medan deras vänner hejar på.

– De behöver hjälp att få reda på hur farligt det här är, så att de förstår vad de faktiskt bevittnar eller är involverade i, säger hon till GP.

Den nya trenden som utvecklats bland unga i Göteborg oroar polisen. Minderåriga stämmer träff på allmänna platser för att delta i slagsmål medan deras vänner står runt dem i ring och hejar på. 

10-åringar i gatuslagsmål i Göteborg

Gatuslagsmål, eller street fights, som det kallas, är inget nytt fenomen, men att det kommit att bli en trend bland barn i Göteborg är något som bekymrar polisen. 

I flera fall har barnen som deltagit varit så unga som tio år. 

– Det vi har sett och reagerar på är att det finns en trend, ett fenomen, kring den här typen av uppgjorda slagsmål, säger Christina Johansson, gruppchef för utredning ungdomar i Mölndal till GP.

Polis
OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Göteborgs-Posten är gatuslagsmålen inte kopplade till specifika platser, utan kan ske var som helst. Några av barnslagsmålen som rapporterats har skett i Mölndal och Härryda, och därför finns en stor oro där.

Polisen orolig

Polisen i Göteborg är oroliga att trenden ska få fäste och sprida sig. En särskild stor oro finns för att slasmålstrendne ska krypa lägre ner i åldrarna. 

Enligt gruppchefen Christina Johansson bör man se upp med att bara vifta bort trenden som ett “pojkstreck”.

– Det kan få oerhörda konsekvenser för den individen som får ett slag mot huvudet eller ramlar och skadar sig illa. Om ett slag träffar rätt behöver det varken vara jättehårt eller utdelat av någon jättekunnig.

Livsfarlig trend bland barn

I hopp om att kunna varna fler för denna typ av aktivitet har polisen i Göteborg syd lagt ut ett inlägg på Facebook, där de uppmanar både barn och vuxna att tänka efter. 

“TILL ER UNGDOMAR:

Du som deltar i sådana här fighter utsätter dig för livsfara.

Prata med någon vuxen om du hör talas om den här typen av fighter.

TILL ER VUXNA:

Har ditt barn kommit hem med oklara skador i ansiktet eller på kroppen?

Prata med era barn och riskerna kring denna typ av aktiviteter.

Ska det upphöra måste vi samverka!”.

>Klockan är 18:00 och skolan slutade för länge sedan. Solen har inte riktigt gått ner och vårkänslorna gör sig påminda….

Posted by Polisen Göteborg syd on Monday, March 22, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required