Polisen ryter ifrån: Bilister blockerar stränder – blåljuspersonal riskerar inte hinna fram i tid

Efter dolda livsfaran vid badplatserna – nu ryter polisen ifrån.

Budskapet: Tänk efter innan ni parkerar vid badet.

”Dela gärna inlägget!” skriver polisen på Facebook.

När temperaturen börjar leta sig upp emot 25-30-gradersstrecket letar sig badsugna människor till våra stränder.

Det medför inte bara plask och svalkande.

Det betyder också att många människor behöver parkera sina bilar nära badställena. Men parkerar man på felaktigt sätt vid badplatsen kan det innebära en stor risk för utryckningsfordon.

Kanske kommer de inte fram i tid vid en olycka – om parkerade bilar tar upp plats och gör att inte ambulansen eller polisen hinner fram i tid.

Detta uppmärksammas nu av polisen i Göteborg syd. I ett Facebook-inlägg som i skrivande stund har över 1 000 delningar skriver Carl Henrik vid ingripandeverksamheten om vikten att parkera rätt.

”Jag önskar jag kunde skriva ett peppande inlägg där göteborgarna beskrevs som föredömliga och omdömesgilla vad gäller parkering vid badplatser. Något som media rapporterat om som ett stort problem från delar av övriga Sverige. Tyvärr är detta inte ett sådant inlägg”, skriver han.

Och fortsätter:

SOL, BAD OCH DJUNGELNS LAGJag önskar jag kunde skriva ett peppande inlägg där göteborgarna beskrevs som föredömliga…

Posted by Polisen Göteborg syd on Sunday, August 9, 2020

”Värmen medför ett enormt tryck på våra badplatser och många av besökarna tar sig friheten att parkera högt och lågt i vändzoner, på utryckningsvägar och allsköns mer eller mindre fantasifulla platser. Lokalpolisområde Storgöteborg syd har på flera badplatser, i synnerhet Askimsbadet, ihop med aktuella parkeringsbolag hjälpt till att skriva parkeringsböter på många av de bilar som beskrivs ovan. I förekommande fall kan också felparkerade bilar bogseras bort”, skriver Carl-Henrik, vid polisens ingripandeverksamhet i Göteborg på polisens Facebook-sida.

Det är avgörande att utryckningsfordon kan komma fram till en eventuell olycksplats – innan det är för sent. Carl-Henrik menar att vi kan rädda liv genom att tänka efter innan vi parkerar våra bilar vid badplatserna.

”För att förekomma kommentarer som ”har ni inget bättre för er”: nej, inte där och då. För vår del syftar detta till att frigöra plats för utryckningsfordon i händelse av att vi, ambulans eller räddningstjänst snabbt behöver komma fram till, och ner på, stranden. Något som i många fall tar väldigt mycket längre tid på grund av dålig framkomlighet, blockerade bommar eller liknande. Ett drunkningstillbud, ett hjärtstopp eller andra brådskande händelser kräver ett snabbt ingripande och vi behöver således hjälpas åt för att underlätta för den som är i akut behov av hjälp på ett eller annat sätt”, skriver han.

Under samma dag som polisens inlägg publicerades på Facebook utfärdades inte mindre än 33 parkeringsböter vid just Askimsbadet i Göteborg.

Folk uppmanas också att dela polisens inlägg vidare som du hittar i sin helhet här.

UPPFÖLJNING PÅ GÅRDAGENS INLÄGG, ASKIMSBADETKul att gårdagens inlägg fick såpass stor spridning och att många…

Posted by Polisen Göteborg syd on Monday, August 10, 2020

Nu hjälps vi åt och delar detta viktiga budskap vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);