Polisen tog fast 52 fartdårar på bara ett par timmar: ”Borde inte vara i trafiken”

På bara två och en halv timme fick polisen tag i 52 fortkörare som bröt mot trafikreglerna på en påfart vid E16 under tisdagsmorgonen. Antalet förare som utgör trafikfaror är enligt polisen oroväckande.

– All forskning visar på att om vi ska ha ner antalet dödade och skadade i trafiken så ska vi stå på de här ställena.Vi ska naturligtvis stå utanför skolor också men det är oerhört sällan det händer olyckor där, säger trafikpolischef Johan Alm till DT

Under tisdagsmorgonen gjorde polisen i Dalarna en extrainsats på E16 vid påfarten från Karlsvik. 

Förutom att stanna de som överskred hastighetsbegränsningarna så registrerade polisen förare som bröt mot andra trafikregler och därmed utgjorde fara för andra trafikanter. 

En polis dirigerar trafiken genom Borgeby i samband med en olycka på E6:an.
Foto: Johan Nilsson/TT

52 fortkörare på 2,5 timme

Mellan 06.00 och 08.30 stannade polisen 52 fortkörare, samt en som nu är misstänkt för drograttfylla. 

– Det är ett antal fordon som plockats in för andra typer av kontroller. De bilar som man upplever är i dåligt skick och borde inte vara i trafiken eller de som är mer kollade mot kriminella, säger Johan Alm till DT.

Hastighetskontroller gjordes för samtliga, men av de 52 som körde för fort var det ingen som överskred hastighetsbegränsningen så pass mycket att denne blev av med körkortet. 

Vill ha ner antalet döda

Att polisen valde att göra en extra insats vid en stor mötesseparerad väg istället för vid en skola, där man annars brukar kunna lägga extra resurser, beror enligt trafikpolischef Johan Alm på att man vill ha ner antalet dödsolyckor i trafiken.

– All forskning visar på att om vi ska ha ner antalet dödade och skadade i trafiken så ska vi stå på de här ställena.Vi ska naturligtvis stå utanför skolor också men det är oerhört sällan det händer olyckor där, säger han till DT.

Foto: TT

Fler poliser i Dalarna

De senaste veckorna man kunnat se fler polisaspiranter ute på vägarna i Dalarna. Detta beror enligt Johan Alm på att man haft trafikutbildning för aspiranterna där. 

För några veckor sedan gjorde polisen i Örebro en extra trafikinsats utanför universitetssjukhuset i staden. På två dagar stoppade man då 60 förare som körde för fort på sträckan utanför sjukhuset, vilket Sveriges Radio rapporterade om.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);