Polisen vädjar svenskar att sluta varna andra för trafikkontroller

Polisen i nordvästra Skåne har fått nog av bilister som varnar andra om trafikkontroller genom att ”blinka” med lamporna. Anledningen är att den som blir varnad kan vara rattfull, efterlyst, kriminell eller till och med terrorist.

Nu varnar de för beteendet som de menar kan vara livsfarligt genom ett inlägg på Facebook.

Det var i fredags som polisen i nordvästra Skåne beskrev frustrationen vid en normal trafikkontroll med ett inlägg på Facebook. De beskriver hur de under 30 minuter stannade och bötfällde flera personer som bröt mot trafikreglerna.

Men de tar också upp den ovanan som många svenska bilister har att varna andra för trafikkontrollen genom att ”blinka” med lamporna. De flesta tänker nog att det är en sjyst grej som gör att andra slipper fortkörningsböter – men för polisen är kontrollerna mer än så.

De är till för att hålla vägarna säkra från bland annat rattfyllerister och kriminella.

I inlägget kallar polisen fenomenet att varna andra för ”helkorkat” och rent av livsfarligt och ber nu svenska folket att genast sluta med ”hjälpen”.

Polisens inlägg på Facebook

Så här skriver de:

När patrullerna står vid sina trafikkontroller så har en hel del trafikanter det dåliga omdömet att ”blinka” med lamporna för att varna andra trafikanter för våra trafikkontroller.

Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat.

Den du varnar kan nämligen vara:
Utan körkort
Vårdslös i trafiken på ett livsfarligt sätt
Rattfull
Efterlyst
Precis länsat ditt hem/företag på värdeföremål
Precis olagligt frihetsberövat någon i sin bil
Precis stulit bilen
Terrorist
Kriminell i annat avseende
Inte ha rätt att vara i Sverige

…plus en uppsjö anledningar till. Varför vill du, (som blinkar), hjälpa sådana individer att undvika våra trafikkontroller?

Nej, det finns faktiskt inget vettigt svar.
Sluta. Genast.
Tack på förhand!”

Vad tycker du? Ska man varna andra bilister för trafikkontroller? 

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/photos/a.1029642343719027/2914113935271849/?type=3&theater

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);