Polisen varnar: Bedragare utnyttjar covid-19 – för att lura äldre

Bedragare utnyttjar coronasituationen för att försöka lura till sig pengar av människor som är rädda att smittas av covid-19.

Nu sprids varningen i sociala medier, rapporterar Expressen.

Nu är det ungefär åtta månader sedan covid-19 for in genom Sverige som en löpeld. Och hittills har 166707 personer i Sverige smittats av coronaviruset och 6082 personer har avlidit av covid-19.

Fram till idag har Sverige varit förskonade när det kommer till bedrägerier kopplade till pandemin.

Bedrägerihärva i somras

Inte förrän under sommaren uppdagades en stor bedrägerihärva där ett 40-tal anställda i Västra Götalandsregionen id-kapades.

– Bedragare skickade ut mejl där det såg ut som att vi var avsändare. Mejlen var skickligt gjorda och ett 40-tal personer blev utsatta för kapning efter att ha klickat på länkar i mejlet, berättar Maria Skoglöf, avdelningschef för regionens IT-avdelning till Expressen.

Foto: TT

Men nu har det blossat upp på nytt. Och nu meddelar polisen att de kriminella försöker utnyttja pandemin för att komma åt sina brottsoffers pengar.

– Jag har hört om en variant och som nästan alltid vid den här typen av bedrägerier är det äldre som blir uppringda. Bedragaren säger att personen haft kontakt med någon som smittats av covid-19 och behöver göra ett självtest som kostar 50 kronor. Sen försöker bedragaren få kortuppgifter och lämnar man ut dem riskerar man att kontot töms, säger Magnus Lindegren till Expressen.

Säger att det är olagligt

Enligt varningarna som sprids, bland annat i lokala västsvenska grupper på Facebook, ringer bedragaren alltså och meddelar att man har varit tillsammans med någon som testats positivt för covid-19 och det innebär att man måste isolera sig själv i sju dagar och omedelbart ta ett covid-test.

🔺 🔺 Varning! 🔺 🔺Tydligen behöver vi förbereda oss för dessa telefonsamtal… ifall att 🙄 🤨Uppringare; '' God dag,…

Posted by Therese Holmqvist Fd Wilkenson on Wednesday, August 19, 2020

Sedan ber bedragaren sitt brottsoffer om ett kortnummer för att ta betalt för det covid-test som de säger ska skickas ut.

Om uppringaren tackar nej till att ta testet eller lämna ut kortnumret trycker bedragaren på att det är straffbart.

Hittills menar polisen att det trots allt är få som drabbats av bedrägeriet med att det gäller att hålla uppsikt. Och som vanligt, man ska aldrig lämna ut några kortuppgifter till en främling.

Så fult att ta till pandemin som trick för att lura folk i dessa tider.

Dela gärna artikeln för att varna andra.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required