Polisen varnar: Bedragarna ringer ett samtal, sedan tömmer de ditt konto.

Bedragaren ringer upp och berättar du har fått virus i din dator. Kort därefter tömmer de ditt konto på pengar. Nu varnar polisen för tjuvarna. – De tömmer så mycket de kan, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericentrum till Aftonbladet.

Offren är oftast äldre personer, med mindre vana av datorer. Bluffen går till så att en person – som talar engelska – ringer upp och påstår sig representera Microsoft. Personen förklarar att man drabbats av ett virus i datorn. De erbjuder sig samtidigt att ta bort viruset, om man bara ger dem tillåtelse att fjärrstyra ens dator.

Men viruset existerar i själva verket inte. I stället installeras ett spionprogram, som gör det möjligt att genomföra en överföring i ditt namn. Problemet är att eftersom ”du” godkänt transaktionen så kommer du inte att få tillbaka slantarna. Jan Olsson berättar att det är bankerna själva som hört av sig och varnat.
– Om man slår ihop uppgifterna från alla banker är det ett 20-tal ¬personer i veckan som drabbas, säger han.

Summorna som människor blivit av med sträcker sig så högt som upp till 100 000 kronor.

Säkraste sättet att skydda sig är att helt enkelt lägga på luren.
– Den här typen av företag ringer inte runt till sina kunder på det här sättet. -Microsoft har hur många kunder som helst, det är helt omöjligt att de skulle kunna sitta och ringa runt till dem, säger Jan Olsson.
Han fortsätter:
– Om någon ringer och ¬utger sig för att vara från Microsoft, då är det en ¬bedragare, så är det bara. Det är bara att lägga på luren.

Publicerad av Newsner, gilla gärna