Polisen varnar: Dessa 2 bedragare låtsas vara poliser. Så avslöjar du bluffen.

Falska poliser som försöker lura äldre härjar. Nu varnar den riktiga polisen för bedragarna – och ger tips på hur du kan avslöja bluffen.

Bedragarna – som vid minst två tillfällen försökt ge sig på äldre i Stockholmsområdet ringer upp och påstår att den som svarar är misstänkt för att ha köpt sex av en minderårig. På sin sajt skriver polisen:
”I det ena fallet ville bedragren fotografera personens bankomatkort och meddelade att han skulle skicka hem en civilklädd polis. Efter ett tag kom en ”polis” på besök. Vid fråga efter ”polisens” legitimation sa bedragaren att han glömt den i sin bil. Sedan gick iväg för att hämta den och kom inte tillbaka.”

– Det är allvarligt och bekymmersamt. Det är många äldre som går på det. Allmänheten kan bli mer misstänksam och det blir jobbigare för oss, men i stort tror jag inte att det skadar förtroendet, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter, till Metro.

I det andra ärendet ska bedragaren bett om de fyra sista siffrorna på ett kontokortsnummer. Enligt polisen rör det sig om två personer, båda talar svenska. Den ena bryter på finska, den andra talar också finska flytande. Mannen som knackade på i hemmet uppges vara i 30-årsåldern.

– Man ska tänka på att alltid begära legitimation, det är i väldigt få situationer som poliser inte behöver visa legitimation. Det är samma sak om någon ringer, det är okej att motringa till polisens växel och höra om personen finns, säger Anders Olofsson till tidningen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.