Polisen varnar: Det ser ut som en vanlig polisbil men kan köras av yrkeskriminella.

En Volvo V70, med blå och neongula färgfält, med riksvapnet och texten ”POLIS” åker runt i Helsingborg. Problemet? Det är en falsk polisbil som körs av kriminella. Och enligt Helsingsborgs Dagblad kan inte polisen göra något åt det.

Det var i början av november som den falska bilen stoppades. I bilen satt tre personer som är kända av polisen sen tidigare. Men de ”riktiga” poliserna kunde inte hindra den falska bilen för att köra vidare. Det är nämligen lagligt att köra runt i ”polisbilar”, så länge man inte utger sig för att vara polis.
Nu hoppas gruppchefen för Helsingborgs trafikpolis att man ändrar i lagen. I ett brev till justitiedepartementet kräver han en ny lagstiftning på området.
”Vad ska allmänheten tro. Betänk att någon blivit rånad eller misshandlad, rusar ut och stoppar första bästa polisbil för att få hjälp. Vem möter man då? Jo, tre yrkeskriminella som bara garvar och kör vidare.” skriver han enligt GP/TT.
Enligt Richard Glantz, kommunikatör för polisområdet Nordvästra Skåne, är det här ett nytt problem i området.
– Historiskt sett har vi inte haft några problem med falska radiobilar här i nordvästra Skåne utan det är tillfälligt just nu som vi stött på det här, säger han till HD.
Glantz uppmanar dock allmänheten att anmäla om man misstänker att en polisbil är falsk.
– En riktig polisbil får använda blåljus och siren för att skapa fri väg vilket inte de falska bilarna får, det kan vara bra att veta.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.