Polisen varnar: Falska kontrollanter lurar äldre på smycken. Så skyddar du dig.

I Malmö under torsdagen blev tre äldre kvinnor rånade på smycken i sitt eget hem. Och alla tre utsattes för samma bluff. Nu varnar polisen för tjuvarnas nya vattentrick.

Det är SVT Skåne som rapporterar om torsdagens händelser. Tre stölder anmäldes och alla tjuvar använde samma trick. En 93-årig kvinna, en 88-årig kvinna och en 98-årig kvinna i Malmö fick samma kväll besök av personer som påstod sig vara där för att kontrollera vattnet. När ”kontrollanten” varit klar i lägenheten upptäckte kvinnorna att de blivit rånade. Polisen vet ännu inte om det är samma rånare som har varit inblandade vid alla tre tillfällen.
– Det är förfärligt. I samtliga fall har det handlat om smycken, säger Lars Förstell, informatör vid polisens ledningscentral region syd, till Expressen.

Enligt Förstell är tillvägagångssättet ofta likartade vid den här typen av stölder.
– Vanligtvis lockar den här vattenkontrollanten in lägenhetsägaren i badrummet och säger att ägaren ska bevaka något. Under tiden går tjuven runt i lägenheten och söker igenom bostaden på värdesaker, säger han.

Att tjuvarna ger sig på äldre är ingen tillfällighet. De väljer sina offer med omsorg och äldre människor för att de kan ha begränsad syn och rörelseförmåga. Förstell menar också att äldre människor tror gott om andra och vill vara till lags. Något som tjuvarna utnyttjar. Nu uppmanar polisen att aldrig släppa in okända personer och utgå från att fastighetsägaren hör av sig i god tid om en kontroll ska genomföras i lägenheten.

Jag blir så ledsen när jag hör hur äldre människor utnyttjas. Genom att sprida det här så kan vi tillsammans sätta stopp för att äldre personer utnyttjas och far illa.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.