Polisen varnar för falska tusenlappar.

Just nu cirkulerar förfalskade tusenkronorssedlar i landet, rapporterar polisen på sin Facebook-sida. Och de falska sedlarna är mycket svåra att känna igen för ett otränat öga.

– Det är ett pågående ärende och jag vet att de har anträffats i både Sydsverige och Västsverige, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Men det finns detaljer som avslöjar om du har fått en falsk sedel i din hand. Läs nedan hur om vilka ledtrådar du ska leta efter.

Enligt polisen verkar Malmötrakten var speciellt drabbad av de falska tusenlapparna, där mellan hundra och tvåhundra förfalskningar har påträffats.

Polisen misstänker dock att det finns långt fler falska sedlar i omlopp. Men det finns trots allt ledtrådar som avslöjar om tusenlappen du har i din hand är falsk eller inte.

Här är detaljerna du ska leta efter enligt polisen:

1. Den blå randen på sedelns framsida går över den sista nollan.
2. Lövet under ordet KRONOR till höger på sedeln ska ha en grön nyans nederst och talet 1000 ska vara läsbart.
3. Känn lätt med fingrarna över siffrorna på sedelns framsida, den äkta sedeln har en svag upphöjning inpräglad.
4. Slutligen förefaller det hittills som att sedlarnas nummer är unika, men att samtliga börjar på B3001.

polisensedel
Bildkälla: Polisen (Facebook)

”Den som i en butik upptäcker att någon försöker betala med en falsk sedel bör omedelbart kontakta polisen enligt de ordinarie rutiner som butiken har”, skriver polisen också.

Hjälp gärna till att dela polisens varning vidare så att alla dina vänner vet hur de ska bära sig åt för att hitta de falska sedlarna.

Publicerad av Newsner, gilla gärna