Polisen varnar för bedragarnas fula coronametod – lurar äldre med vaccinering: ”Gå inte med på något”

Pandemin har inneburit många förändringar för oss alla och inte minst för de äldre som har tvingats hålla sig isolerade.

Nu varnar polisen för en ny metod bedragare använder sig av för att få tillgång till deras bostad.

– Om man blir uppringd och får ett sånt här erbjudande så ska man inte gå med på något, utan istället kontakta polisen, säger Olga Korpela vid polisregion Bergslagen i ett pressmeddelande.

Äldre har fått hålla sig inomhus och långt ifrån det sociala umgänge de har haft tidigare med nära och kära under pandemin.

Detta har inneburit stora förändringar för våra äldre som nu tvingas hålla sig isolerade och hemma så mycket som möjligt.

Det har inte minst gjort att bedragare har utnyttjat den tuffa situationen och vänt sig till äldre för att erbjuda de vaccinering i deras hem.

Kvinnan på bilden har ingenting med bedrägerierna att göra.

Det är Malung-Sälens kommun som nu går ut med en varning efter att flera misstänkta telefonsamtal har anmälts till polisen.

Enligt pressmeddelandet rör det sig om personer som utger sig för att vara hemtjänstpersonal, och att de vill boka in tid för vaccination i de äldres hem.

Bedragarna ska dessutom ha bett om de äldre personernas personnummer.

Polisen vädjar allmänheten om hjälp

Uppringarna ska också ha sagt till den uppringda personen att hon eller han får prata med en läkare gällande vaccinationer och allergier efter deras besök.

Foto: TT

Nu hoppas polisen att med hjälp av allmänheten kunna sprida vidare varning så att inte fler äldre råkar ut för bedragarnas metod.

Om man blir uppringd och får ett sånt här erbjudande så ska man inte gå med på något, utan istället kontakta polisen, säger Olga Korpela vid polisregion Bergslagen i ett pressmeddelande.

Nu hjälps vi åt att sprida vidare polisens uppmaning och se till att inte fler äldre råkar illa ut. Sprid gärna artikeln vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required