Polisen varnar för bedragarnas nya lömska metod – så undviker du att drabbas

Personen uppger sig för att ringa från en bank eller myndighet och påstår att du är utsatt för ett bedrägeri. Men i själva verket är det bedragaren själv som ringer.
Nu varnar polisen för den nya sluga metoden att lura folk på stora summor pengar.
”Använd aldrig ditt bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig. De är personliga”, skriver Polisen på Facebook.

Polisen har tidigare under året fått flera samtal gällande bedrägeriförsök där en person uppger sig för att vara från en bank, myndighet eller kreditinstitut.

Polisen varnar för bedragare

Men nu har bedragarna använt ett annat tillvägagångssätt för att försöka komma över stora summor pengar.

polis
Bildkälla: Shutterstock

På sin Facebook-sida skiver Polisens bedrägerienhet att bedragare fortsatt uppger sig vara från en bank eller myndighet.

De berättar att du är utsatt för ett pågående bedrägeriförsök och erbjuder sin hjälp för att stoppa transaktion som kan göra att du förlorar dina pengar.

Kommer över stora summor pengar

Du uppmanas att gå in på Swish eller att direkt använda ditt bank-ID för att sedan invänta vidare instruktioner.

”Med den erbjudna ”hjälpen” ger bedragaren sig tillgång till dina pengar genom att föra över pengar från dina konton. Du är inte ensam om att drabbas av denna hjälp, genom att väldigt många personer kontaktas lyckas bedragaren komma över stora summor pengar. Bedragaren vilseleder dig till att ta snabba beslut och vidta felaktiga åtgärder”, skriver Polisen på Facebook.

äldre man med telefon
Bildkälla: Shutterstock

Samtidigt uppmanar polisen att du aldrig ska använda ditt bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig, då de är helt personliga.

”Polisanmäl och ta stöd”

Vidare bör du lägga på luren om någon ringer och du blir osäker, oavsett vem personen uppger sig för att vara.

”Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående på ett nummer du själv tar reda på. Polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet”, skriver Polisen.

Bedrägerier ska ingen behöva drabbas av.

Dela vidare den här artikeln på Facebook så fler uppmärksammas och får kännedom om bedragarnas sluga metoder. Förhoppningsvis kan vi genom det se till att färre riskerar att drabbas.

BEDRAGARE VILL HJÄLPA DIG ATT STOPPA TRANSAKTION Samtal från bedragare som ringer upp dig och utger sig ringa från en…

Gepostet von Polisen – bedrägeri am Dienstag, 21. Juli 2020

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required