Polisen varnar för bedragarnas nya metod – så lurar de äldre: ”Tar sig in i bostaden”

Flera bedrägeriförsök mot äldre i Skåne har gjort att polisen bävar för att vissa utnyttjar det faktum att äldre håller sig hemma i karantän. Efter flera fall, bland annat ett där en äldre person blivit av med 30 000 kronor, går polisen nu ut med en varning som ska hjälpa folk att känna igen bedragarna.

Under onsdagseftermiddagen gick polisen i nordvästra Skåne ut med en varning till alla äldre. Detta efter flera rapporterade fall av vad som verkar vara en ny bedrägerimetod.

”Inte nog med att våra seniorer har all anledning att vidta kraftfulla åtgärder mot coronaviruset. Nu verkar det tyvärr också vara dags att omedelbart vara vaksam mot kriminella som begår brott mot våra äldre i vårt polisområde”, inleder polisen sitt inlägg på Facebook.

Vill komma åt kontokortet

För att skydda fler från att råka ut för bedragarna skriver de:

”Det handlar om personer som, i telefon eller vid dörrtröskeln, presenterar sig komma från banken, polisen, hemtjänsten eller annan institution.

Vid besöken vill gärningsmannen/männen komma över personliga uppgifter kopplade till bankkontot. Exempelvis genom att påstå att ett ”bedrägeri är i pågående” och att man ”på banken” snabbt behöver komma åt kontokortet och PIN-kod. Tjuvarna har i och för sig rätt att ”bedrägeriet är pågående” och nyligen blev en äldre medborgare av med 30 000 SEK på detta sätt.

Ett annat tillvägagångssätt är att påstå sig vara exempelvis fastighetsskötare/hantverkare för att ta sig in i lägenheten. Därefter länsas bostaden på smycken, kontanter och klockor”, skriver polisen.

N-V SKÅNE: SÅ VAR DET DAGS IGEN 😔⚠️Inte nog med att våra seniorer har all anledning att vidta kraftfulla åtgärder mot…

Gepostet von Polisen nordvästra Skåne am Mittwoch, 17. Juni 2020

Polisen i Skåne avråder nu alla att släppa in människor de inte känner i sin bostad, oavsett om de utgör sig för att vara polis, bank eller annan institution som låter seriös. Enligt polisen i Skåne gör varken bank eller polis hembesök.

Polisen tips:

”Lägg direkt på telefonluren om samtalet känns märkligt. Lämna inte ut personliga uppgifter på internet.
Ring omedelbart 112, icke akut 114 14, om du misstänker att du precis blivit utsatt för ett brott och personer kan vara kvar i området.

Motring den institution som personen säger sig komma/ringa ifrån”.

Dela gärna denna viktiga uppmaning. Detta berör alla äldre.

Få våra nyhetsbrev!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required