Polisen varnar för bluffsamtal – här är landsnumret du absolut ska undvika

De senaste dagarna har mängder av privatpersoner runt om i landet drabbats av misstänkta bluffsamtal från Somalia.

Nu går polisen ut med en varning om att inte svara – då en saftig räkning kan ligga bakom hörnet. 

Det var under fredagskvällen som flera personer i Umeå- och Skellefteåtrakten rapporterade att ha fått misstänkta bluffsamtal. De hade blivit uppringda av ett nummer som börjar på +252, vilket är Somalias landskod, rapporterar Norran.

Under lördagen ska flera personer runt om i landet ha fått liknande samtal från samma landskod, och nu kopplar polisen in polisens nationella operativa avdelning (NOA) för att utreda problemet. 

– Jag fick ett själv ett sådant samtal vid 01.50 i natt. Men med det landsnumret svarar man inte, det är känt sen innan, säger Calle Persson, pressinformatör vi polisen i region syd till Expressen.

Foto: Shutterstock

Personer har tidigare upplevt samtal där de som svarat har kopplats till en telefonsvarare med musik. Det har även förekommit kortare samtal som ska locka mottagaren – men om man ringer tillbaka kan det bli en dyr historia. Expressen skriver att det finns en risk att mottagaren får betala samtalet, oavsett vem som ringer upp.

Polisen varnar nu för att ta emot samtal från nummer man inte känner igen.

– Väntar man inget samtal kanske man inte ska svara.  Är det något viktigt ringer de igen. Och om man tror att man utsatts för brott bör man anmäla detta till polisen, säger Calle Persson till Expressen.

Foto: Shutterstock

Ingen ska behöva drabbas av bluffsamtal. Dela gärna vidare artikeln med dina vänner så inte fler behöver drabbas!