Polisen varnar för det nya otyget: Sluta filma vid trafikolyckor – djupt kränkande

Polisen har tröttnat på att människor filmar vid olycksplatser.

Nu vädjar Emil Kågström yttre befäl i Norra Lappland att otyget ska få ett slut genom ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

”Det är oerhört respektlöst och olämpligt. Det är djupt kränkande både mot offer och anhöriga. Hur hade ni önskat att andra agerat om det gällt er själv eller era anhöriga?”

I inlägget beskriver han hur de förbipasserade agerade vid en olycka med dödlig utgång i Kirunafjällen några dagar sedan.

Tog bilder men hjälpte inte

Privatpersoner försökte ta sig fram till olycksplatsen men inte för att hjälpa till på något vis, utan för att ta fram sina mobiltelefoner och filma. Det gick till och med så långt att vissa tog sig upp på högre höjder för att kunna på bättre bilder.

I dagarna har även brandkåren kommit ut med en liknande vädjan då människor som filmat en brand hindrat räddningstjänsten från att komma fram till olyckan.

Emil beskriver även att filmandet och fotograferandet blir ett allt större problem i jobbet.

Försvarar arbetet vid olyckor

”Privatpersoner som fotograferar och filmar olyckor är ett allt större problem för oss inom polismyndighet, räddningstjänst och ambulanssjukvård. Filmandet och fotandet kan även försvåra arbetet för oss vid olycksplatser”

Det här beteendet måste få ett slut. Det är livsfarligt och respektlöst. Dela gärna det här vidare för att sprida Emils kloka ord.

Här kan du läsa hela inlägget:

Igår inträffade tyvärr en trafikolycka med dödlig utgång i Kirunafjällen. Jag själv var inte på plats men kollegor som…

Posted by Polisen norra Lappland on Saturday, July 27, 2019