Polisen varnar för nya fulknepet – äldre får betala för andras varor

Ica slår larm efter att de upptäckt att flera äldre lurats att betala för andras varor. Bland annat var en äldre man nära på att betala dyrt för varor som tillhörde en okänd kvinna.

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar, säger Caroline Norlander, säkerhetsansvarig på Ica Brunnshallen till Ystads Allehanda.

Det var på ICA Brunnshallen som personalen först slog larm om bedragarnas knep för att lura äldre. En äldre man som är stamkund i butiken la plötsligt upp flera dyra varor på kassabandet, istället för de sedvanliga lågprisvaror han brukade köpa.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mannen ropade på en kvinna som stod utanför kassorna, som sa att han skulle betala för dem. Eftersom personalen visste att mannen var dement så var de extra vaksamma.

– Då reagerade kassörskan. När hon frågade mannen om han verkligen ville betala för varorna i korgen sa han nej, berättar Caroline Norlander som är säkerhetsansvarig på Brunnshallen till Ystads Allehanda.

Följde efter mannen in i butiken

Säkerhetsansvarig Caroline Norlander, kollade på butikens övervakningsvideos, för att se vad som hänt innan mannen kom fram till kassan.

– På filmen ser man hur två kvinnor följer efter mannen in i butiken. De plockar varor i en korg som de sedan ställer i mannens vagn. Det är uppenbart att de försökte lura mannen så därför har jag gjort en polisanmälan, säger Caroline till Ystads Allehanda.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Lurade en äldre kvinna att betala

Dagen därpå kom samma kvinnor in i butiken, men denna gång valde de en äldre kvinna som sitt offer. Men detta var inget de märkte förrän efteråt, då det var annan personal som satt i kassan när kvinnan betalade för varorna, som inte var hennes.

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar, säger Caroline till Ystads Allehanda.

Polisen uppmanar nu anhöriga att hålla koll på hur mycket deras äldre anhöriga spenderar, särskilt om de är dementa.

– Håll koll på om den äldre spenderar mer pengar än normalt, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn till Expressen, som också rapporterat om händelsen.

Dela gärna polisens uppmaning så att ingen äldre anhörig drabbas.