Polisen varnar för vanliga misstaget – som många bilister gör i vinter-Sverige: ”Kan få böter”

Att köra runt med snö och is på bilen är inte bara farligt.

Det är också olagligt och kan ge böter.

Nu går polisen ut med en påminnelse till alla bilister.

Att inleda morgonen med att skrapa bilen fri från is, frost och snö är kanske inte den roligaste av sysslor.

Har det frusit på riktigt ordentligt så kan det vara ett elände att få bort, och vara såväl irriterande som tidskrävande.

Men det är alltjämt ett nödvändigt ont för att skydda både dig och dina medtrafikanter från olyckliga och potentiellt farliga situationer.

Dessutom är det faktiskt lagstadgat att man som förare måste hålla bilen fri från det där snötäcket. Annars kan det vara ett brott mot trafikförordningen.

– För detta kan polisen utfärda ordningsföreläggande om 1 500 kr, har polisens presstjänst tidigare sagt till Newsner.

LÄS MER: Vanliga missen som många svenskar gör i december – är olagligt och ger 1 500 kr i böter

polis
Foto: Johan Nilsson / TT

Varnar för vanliga misstaget under vintern

Detta är dock ett vanligt misstag, som långt ifrån alla bilister har full koll på. Därför har polisen i Växjö och Alvesta nu gått ut med en viktig påminnelse.

I ett inlägg på Facebook, som fått stor uppmärksamhet, förklarar polisen att man håller extra koll på företeelsen under vinterhalvåret.

”Kör man runt med snö på bilen, rutan, taket eller motorhuven, så kan man få böter för ej säkrad last om snön skulle fara av bilen”, skriver polisen i inlägget och fortsätter:

”Skulle det finnas risk för olycka, att snön kanske hamnar över vindrutan eller på bakomvarande bil och det blir en trafikolycka så kan det vara tal om vårdslöshet i trafik, lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott.”

Även om man som förare har is eller imma på vindrutan, som gör att man inte kan se ut, gäller detta.

UPPDATERING OCH FÖRTYDLIGANDE Inlägget skapade lite frågor och diskussioner. Via diskussioner kan vi lära oss nya…

Posted by Polisen Växjö, Alvesta on Wednesday, January 12, 2022

Polisens uppmaning

Sist men inte minst går polisen ut med en uppmaning till alla bilister om att tänka på detta och förhoppningsvis minska olyckorna.

”Kolla till bilen en liten stund innan du måste köra så du inte blir stressad utan hinner borsta bort isen och skrapa bort snön. Eller vänta, kanske är det tvärtom? I vilket fall ta det som alltid lugnt i trafiken!”, skriver polisen på Facebook.

Dela gärna vidare artikeln för att uppmärksamma andra på detta nu under vintersäsongen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);