Polisen varnar: Här är bedragarnas nya metod för att lura äldre på pengar.

Nu går polisen ut och varnar för bedragare som utger sig för att vara från Riksbanken. Välklädda och vältaliga personer ringer på hos äldre personer och försöker byta ut gamla sedlar mot nya, skriver polisen på sin hemsida.

Det är vanligt förekommande att tjuvar och bedragare ger sig på äldre personer. Exempelvis brukar de lura de äldre genom att få dem att tro att de har vunnit på lotteri. De besöker de äldre i hemmet och får dem att tro att de kan få ut sina pengar på en gång om de lämnar ifrån sig bankkort och kod.

Nu har bedragarna kommit på ett nytt sätt för att slå till mot äldre.
– Det verkar inte finnas någon gräns för deras uppfinningsrikedom. Det vi ser nu är en variant av bedrägerier som tycks bli allt vanligare, säger Ditte Westin vid Nationellt Bedrägericenter, enligt polisen.

Det var i början av augusti som en bedragare ringde på hos en 97-årig kvinna i Örebro. Han var vältalig och välklädd i mörk kostym och sa att han kom från Riksbanken. Han påstod att han skulle hjälpa kvinnan inför det aktuella sedelbytet. Bedragaren sa att han behövde kvinnans bankkort och identitetskort för att hjälpa henne. Men den 97-åriga kvinnan tackade nej, enligt polisen.

Men det hindrade inte bedragaren från att fortsätta.
– Dagen efter, den 3 augusti, ringde bedragaren på dörren hos en 86-årig man och drog samma vals, säger Ditte Westin, enligt polisen.

Den här gången lämnade den 86-årige mannen ifrån sig sitt bankkort och körkort. Men som tur var ringde mannen sin son, som genast spärrade bankkortet.

Jag blir så arg och ledsen när jag läser sånt här. Det är fruktansvärt att människor ger sig på äldre personer. Jag hoppas att den här informationen sprids till så många som möjligt för att inte fler ska drabbas.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.