Polisen varnar: Här är bluffmejlet du inte ska öppna.

Stefan Samuelsson fick mejl, som direkt fick honom att fatta misstankar. Först ett från Elgiganten och sedan ett från Fotokungen. I det andra stod att han beställt varor för 23 000 kronor, vilket han inte gjort.
Stefan trodde först att någon kapat hans identitet.
– Det var min första reaktion, id-kapning är ju också vanligt i dag. I mejlen hänvisades det till ett mastercard – och jag har ju ett mastercard. Då tänkte jag att kortet kunde vara kapat det med, säger han till GT.

Han mejlade företaget för att berätta om bluffmejlen. Han fick veta att det i själva verket var fråga om bedragare som skickar bluffmejl. Polisen har varnet för mejlen, som ser mycket autentiska ut.
– Det gjorde att jag öppnade dem, vilket man ju inte ska göra. Många människor råkar nog illa ut, eftersom mejlen ser oerhört seriösa ut, säger han.

En trojan är ett virus som angriper datorn med syfte att stjäla pengar eller komma över känslig information.
– Det är en skadlig kod som kan komma i form av en falsk faktura, en pdf-fil eller liknande – men när man kör i gång den så är det i själva verket en form av virus som angriper datorn och kan göra saker som att stjäla pengar, stjäla personlig information, sprida sig vidare till andra datorer, skicka skräppost och så vidare, säger IT-säkerhetsexperten Johan Rydberg.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

NY TROLIG TROJANATTACKHar du fått ett mejl som verkar vara från Mediamarkt eller Fotokungen så ladda ej ner den…

Posted by Polisen – bedrägeri on den 11 juni 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.