Polisen varnar: Här är vägpiraternas nya skräckmetoder

Polisen har länge varnat för pirater som härjar på svenska vägar.

Men i takt med att bilisterna har blivit mer vaksamma så har också vägpiraterna tvingats ändra sin strategi – och blivit mer offensiva.

”Självklart finns det personer som behöver hjälp, men det är bättre att ringa till polisen om man misstänker att personerna verkar oärliga”, skriver polisen på sin hemsida.

Tidigare höll vägpiraterna ofta till i anslutning till större trafikleder, där de försökte få uppmärksamhet från bilisterna genom att exempelvis låtsas ha problem med bilen.

Nu konstaterar dock polisen att vägpiraterna börjat använda sig av nya tillvägagångssätt. Bland annat siktar de in sig på mindre trafikerade vägar där det är lägre hastigheter och färre vittnen – och dessutom agerar piraterna ofta på rastplatser. 

– Det kan vara bra att välja rastplatser som är upplysta och där andra bilar också stannat. Det förekommer också att vägpiraterna håller till på obemannade bensinstationer och ber om pengar till bensin, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst, till Expressen.

Vägpiraterna är också mer aggressiva i sina försök att stoppa bilisterna: med livsfarliga aktioner som att gå rakt ut i vägbanan eller att tvinga bilisterna av vägen.

– Vi har flera fall där man försökt preja bilar till sidan av vägen. Man agerar också mer hotfullt än tidigare. Ibland rör det sig om regelrätta rån. Det är en tydlig trend, säger Håkan Carlsson till Expressen.

På sin hemsida tipsar polisen om hur du skyddar dig mot vägpirater:

• Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

• Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

• Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Dela gärna vidare så fler uppmärksammas och kan vara vaksamma mot vägpiraternas nya metoder!