Polisen varnar – kraftiga översvämningar efter ovädret: ”Åk inte hit!”

Nattens kraftiga skyfall över Gävleborgs län har lett till översvämningar och trafikkaos på flera håll. Enligt Aftonbladet har polis och räddningstjänst fått in samtal om flera vägar som håller på att ge vika. Nu går polisen ut med en varning där de avråder resande från att åka till Gävle. 

– Risken finns att att det är fler vägar som kommer att ge vika, säger Magnus Klarin Jansson, presstalesperson på polisen till Aftonbladet. 

Nattens kraftiga regnoväder över Gävle är det värsta meteorologen Therese Fougman sett på över 20 år, det rapporterar Aftonbladet.

På bara ett dygn har 160 millimeter regn fallit och orsakat kraftiga översvämningar.

Redan under tisdagskvällen varnade polisen i Gävleborg befolkningen och resande via Trafikverket.

– Polisen har kontaktat oss om att i stort sett alla viadukter i Gävle kommun har svämmat över, behöver du inte åka bil så ska du stanna hemma, säger Per Östman, vägtrafikledare på Trafikverket till Gefle Dagblad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Risks för att fler vägar rasar

Under onsdagsmorgonen kom läget att förvärras, då flera vägar börjat ge vika.

Hittills har man tvingats spärra av Kungsbäcksvägen i centrala Gävle, Bönavägen norr om Gävle, och Enånger i Hudiksvall. 

– Risken finns att att det är fler vägar som kommer att ge vika. Har man planer på att köra till Gävleborg idag så ska man tänka om, säger Magnus Klarin Jansson, presstalesperson på polisen till Aftonbladet. 

Värsta regnovädret på 20 år

Boende i Gävleborgs län avråds ge sig ut i trafiken om det inte anses absolut nödvändigt. Man uppmanar också resande till Gävle att stanna hemma eller avvakta. 

– Jag kan inte minnas någon gång i min 20-åriga karriär som det kommit så här mycket regn, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till Aftonbladet

Översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall och det är stora störningar i tågtrafiken i Gävle och Dalarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varnar för resor till Gävle

Under onsdagsmorgonen gick även räddningstjänsten ut med en varning till samtliga, vilket Gefle Dagblad rapporterade om. 

– Vi vill uppmana till stor försiktighet om stora vattenansamlingar måste passeras. Det kan dölja skador i vägbana och öppna brunnar, där brunnslocken har spolats bort, säger Lars Milnehav, tjänstgörande Inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst, i ett pressmeddelande.

Hjälpa gärna till att dela varningen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required