Polisen varnar: Nu sprider vägpiraterna skräck med ”Kurragömma-metoden”

Vägpiraterna på längs våra svenska vägar blir allt aggressivare, desperata och använder allt fulare knep.

Nu går polisen ut och varnar för den senaste i raden av skräckmetoder: ”Kurragömma-metoden”.

– När du väl har stannat kan du bli omringad. Du kan bli hotad och i värsta fall bli utsatt för våld. Allt detta gör de för att på olika sätt tilltvinga sig pengar eller värdesaker genom brott, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst, till Expressen.

Polisen har länge varnat för pirater som härjar på svenska vägar. Men i takt med att bilisterna har blivit mer vaksamma så har också vägpiraterna tvingats ändra sin strategi – och blivit offensivare. Deras tillvägagångssätt för att lura folk har också blivit allt mer avancerade. 

Nu går polisen i Västsverige ut och varnar för den senaste i raden av fula knep: ”Kurragömma-metoden”. Det skriver Expressen.

Den innebär att en person försöker få en bilisten att stanna – samtidigt som medbrottslingarna gömmer sig för att sedan hoppa fram och slå till.

30-åriga Daniel Axelsson från har själv blivit vittne till vägpiraternas nya skräckmetod. Det berättar han för Expressen.

– När jag svängde av avfarten såg jag en grön Mercedes vid vägkanten. Det stod en person framför bilen och viftade och försökte få folk att stanna. Det åker förbi en bil, och då ser jag hur den här mannen vänder sig till några som sitter bakom motorhuven. De sitter där och gömmer sig. Jag förstod att det var något som inte stämde, att det var vägpirater, säger han till sajten.

Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Region Väst, säger att det är ett klassiskt trick där en eventuell bilist naturligtvis är mer villig att stanna för en ensam person som står där längs vägkanten och ser ut att behöva hjälp. 

För Daniel Axelsson, som blev vittne till ”Kurragömma-metoden” är det enda skyddet mot de allt aggressivare vägpiraterna enkelt: Stanna inte bilen.

– För tio år sedan hade jag stannat om jag såg någon som behövde hjälp vid vägen, men det skulle jag aldrig göra i dag. Man vet ju inte vem det är som står där. Det är tråkigt att det har blivit så, att man inte kan hjälpas åt längre, säger han till Expressen.

På sin hemsida tipsar också polisen om hur du skyddar dig mot vägpirater:

• Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

• Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

• Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Dela gärna vidare så fler uppmärksammas och kan vara vaksamma mot vägpiraternas nya metoder!