Polisen varnar för nya livsfarliga ungdomsdrogen – görs av vanliga medicinen många har hemma

En ny farlig drog har blivit populär bland unga i Sverige. Det rör sig om en blandning av hostmedicin och läsk som har fått namnet ”lean”. I värsta fall kan missbruk leda till döden genom andnöd.

Det är polisen i Karlstad som går ut med en varning för berusningsmetoden som ungdomar använder.

Många är oroliga

– Vi har inte själva stött på det här än, utan det är oroliga anhöriga vars barn kommit i kontakt med detta. Vi har därför valt att gå ut med det här, säger Daniel Östling, polisassistent på områdespolisgruppen i Karlstad, till SVT.

En till sjukhus

Varningen kommer efter att två ungdomar kom i kontakt med drogen under en fest. En av ungdomarna fick föras till sjukhus.

– Den ena ska ha tappat både syn och tal och inte kunnat gå. Hen ska även ha fått hjärtrusning och inte varit kontaktbar och fick föras med ambulans till sjukhuset. Den andra ungdomen fick lindrigare symtom och behövde inte uppsöka sjukhus. Däremot fick de anhöriga hålla koll ifall det skulle bli värre, säger Daniel Östling till SVT.

Uppmärksamma föräldrar

Nu vill polisen varna andra ungdomar för att blandningen kan vara livsfarlig och uppmana föräldrar att vara vaksamma.

Om man tar stora mängder receptbelagd hostmedicin kan det störa andningen och i värsta fall leda till döden. Många barn och ungdomar förstår inte hur farligt det kan vara.

Var med och sprid denna varning så vi inte förlorar våra ungdomar till den här nya livsfarliga drogtrenden!