Polisen varnar: Bedragarnas nya fräcka metod
Varning, polisen varnar, bedrägeri

Polisen varnar: Ny våg av bedrägeribrott – agera direkt om du får detta samtal: ”Lägg på luren direkt”

Efter en helt ny våg av bedrägeribrott kommer nu polisen med en varning. Detta efter brottslingarnas nya fräcka metoder för att lura människor.

Mobiltelefoner, internet, digitalt Bank-ID och sociala medier kan vara bra för väldigt mycket.

De flesta av oss använder mobilerna varje dag och genom dem lyckas vi både betala räkningar, hålla kontakt med nära och kära, söka information och mycket annat.

äldre man med telefon
Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock

Men även om det finns mycket positivt med den digitala utveckligen så är det också dessvärre något som skapar större möjligheter för lurendrejare att begå bedrägeribrott.

Efter en ny våg av bedrägeribrott senaste veckorna vill nu polisen i Malmö gå ut och varna för bedragarnas nya fräcka drag som de använder sig av.

Detta efter att flertalet anmälningar kommit in gällande nummer som anger sig för att vara ”Swedish Police”.

Läs mer: 12-årige Murhaf sålde majblommor för rekordbelopp – prisas med mäktigt diplom av drottning Silvia

Uppger sig för att vara polisen

Så här skriver de på sin Facebooksida:

”Ärendena fortsätter komma in och bedömningen görs att trenden kommer att fortsätta. De utsatta har fått ett telefonsamtal där det är ett förinspelat meddelande på engelska som informerar om att:

1. Man är misstänkt för brott

2. BankID är kapat.

3. Det finns misstänksamma aktiviteter på bankkontot.

4. Det har inträffat en allvarlig trafikolycka.

Målsäganden uppmanas trycka på sifferval 1 för att kopplas till en handläggare. I de fall man tryckt på sifferval 1 kopplas man till en engelsktalande man som vill att man loggar in med sitt BankID. Telefonnumren som det rings ifrån ser ut som vanliga svenska nummer men det rör sig förmodligen om sk spoofing.”

I samband med detta uppmanar de nu alla som får ett liknande samtal att direkt lägga på luren och inte trycka sig vidare.

”Lämna inte heller ut era ID- och bankuppgifter. När man klickar på något eller lämnar uppgifter får man ett virus i telefonen eller blir kapad. Sprid gärna detta till era nära och kära!,” skriver polisen på sin Facebooksida.

Läs mer: Svensk matbutik tvingas införa 18-årsgräns på snabbkassor – nu rasar kunderna: ”Inte kloka”

Vad är bedrägeribrott?

Polismyndigheten beskriver bedrägeribrott som följande:

”Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad.

Exempel på bedrägeri är när en gärningsperson skickar bluffakturor eller lurar någon att göra en dålig investering. Det är också bedrägeri när en gärningsperson kopierar uppgifter från någons kontokort (skimning) för att kunna ta ut pengar från dennes bankkonto eller handla saker på kredit.”

För den som blivit utsatt rekommenderas att anmäla brottet och kontakta sin bank så fort som möjligt.

Du kan läsa mer om hur du skyddar dig mot bedrägeri här

Nu hjälper vi polisen att sprida vidare den här viktiga informationen!