Polisen varnar – upptäckt ny farlig ungdomstrend: ”Kan ge bestående skador”

lustgas, polisen

Foto: Facebook/TT

Polisen oroas över riskfyllda trenden.

Ungdomar som använder lustgas – och kan drabbas av bestående skador.

”Det är viktigt att känna till vad som kan hända om man inhalerar gasen”, skriver polisen Malmö på Facebook.

Vanligtvis används lustgas för smärtlindring inom sjukvården, då i kombination med syrgas.

Men det tycks också ha blivit allt mer vanligt att lustgas inhaleras som en drog, för att få en känsla av berusning i festsyften. Inte minst bland ungdomar.

På flera håll i landet har polisen sett tendenser på att användandet av lustgas har ökat den senaste tiden. Bland annat har polisen i såväl Luleå/Boden som Göteborg gått ut och varnat för de allvarliga konsekvenserna.

Nu går även polisen i Malmö ut och talar om den oroande trenden – och skickar en skarp varning till ungdomar, deras föräldrar och allmänheten.

”De senaste månaderna har Malmös poliser noterat tecken på ökad användning av lustgas. Tecknen, i form av tomma tuber likt den på bilden, hittas ofta på platser där ungdomar samlas och umgås, bland annat på skolgårdar. Missbruk av lustgas finns i alla åldrar, men särskilt yngre personer kan ha svårt att se de möjliga konsekvenserna av användningen”, skriver polisen Malmö på Facebook.

Polisen varnar för lustgas

I inlägget, som har fått hundratals interaktioner på Facebook, skriver polisen om vilka allvarliga konsekvenser användandet kan få.

Något som är extremt viktigt att känna till om man vill inhalera gasen som en drog.

”Den höga koncentrationen av lustgas, som i tuberna som hittats runt om i Malmö, kan i vissa fall leda till syrebrist i hjärnan, vilket kan ge bestående skador. Den syrebrist som kan uppstå vid inandning av lustgas kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas. Till exempel är det möjligt att kräkreflexen eller reflexen att ta emot sig vid ett fall dämpas.”

Foto: TT

Poängterar allvarliga konsekvenser

Sist men inte minst poängterar polisen allvaret i att inhalera det.

”Det är viktigt att vi alla känner till att det finns de som tycker om att inhalera lustgas, och det är lika viktigt att alla också känner till vilka effekter det kan ha”, skriver polisen.

Dela gärna vidare för att informera alla du känner om farorna. Om det kan hjälpa någon så är det värt det!

Exit mobile version