Polisen varnar för livsfarlig trend bland ungdomar: ”Kan leda till hjärnskador”

En livsfarlig trend bland ungdomar får polisen i Luleå och Boden att ta till Facebook för att varna för de allvarliga konsekvenserna. 

– Finns en risk för syrebrist som kan leda till allvarliga konsekvenser som medvetslöshet och hjärnskador, skriver polisen i inlägget som de hoppas når så många som möjligt. 

För polisen i Norrland är det vanligt att de hittar slängda lustgaspatroner på platser där ungdomar brukar vara. Dessa patroner, som innehåller ren lustgas, används av ungdomarna som en drog för att få en känsla av berusning. Men detta är enligt polisen rent av livsfarligt.

Trots det så är det en trend bland unga. 

Andas in lustgas ur patroner

I ett inlägg på Facebook skriver polisen i Luleå-Boden att den som andas in ren lustgas från en lustgaspatron riskerar hjärnskador.

Foto: Facebook/Polisen Luleå-Boden

“Det händer att vi hittar lustgaspatroner när vi är på ställen där det finns ungdomar. Dessa patroner används av ungdomar i syfte att berusa sig, ofta tillsammans med alkohol och andra droger.

Lustgaspatroner används i exempelvis gräddsifoner eller ballonger och de säljs oftast i vanliga butiker men även på nätet. Det är inte olagligt att inneha eller bruka dem. Men det är farligt.

Många tror att det är ofarligt att andas in lustgas eftersom det används inom sjukvården. Men den lustgasen är uppblandad med syre för att minska risken för syrebrist. I dessa patroner är det ren lustgas och då finns en risk för syrebrist som kan leda till allvarliga konsekvenser som medvetslöshet och hjärnskador.

Var rädda om er, och varandra”, skriver polisen.

Foto: Wikimedia Commons

Andades genom avgasrör

Det är inte första gången som polisen går ut med en varning och uppmaning gällande livsfarliga trender bland unga

Så sent som i somras gick polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust ut med att de hade problem med ungdomar som utsatte sig själva för så kallad “sotning”.

”Vi står där lite förbluffade och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker ”Andats in avgaser medvetet, varför då?!?!” Kollegan noterar därefter en annan person som står lite längre bort vid ett fordon. Även denna person är sotig i ansiktet och vi tänker att vi måste prata med honom”, skriver polisen i inlägget och fortsätter:

”På frågan varför han är sotig så svarar han undvikande och ger ingen riktig bra förklaring på varför han är det. Det är först när vi frågar honom om han kan visa vad han gjort som han böjer sig ner och placerar sitt ansikte nära ett avgasrör, av modellen större, på en avstängd a-traktor. Han förklarar sedan att någon gasar för att man på så sätt skall få avgaserna i ansiktet. Han pratar också om att det är en trend”, skrev polisen då.

Dela gärna polisens varning med andra. Om fler pratar med sina unga om riskerna kan olyckor förhindras. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required