Polisen vill att du delar det här och jag tror kommer du förstå varför.

Polisen publicerade i dag ett brev på sin Facebook-sida, där man berättar om bedrägerier och identitetsstöld. Brott som vem som helst kan råka ut för och som ofta sätter människor i jobbiga situationer. Jag väljer att dela detta. Gör gärna det du också!

Brevet inleds:
”Tack!
Jag är 35 år gammal och har precis kommit igång med träningen. Semesterresan som du betalade tog ut sin rätt. Mitt jobb? Jag utnyttjar människor och ser kryphål som gör att jag kan kapa dina id-handlingar. Varför?
Jo, för att bland annat kunna köpa prylar och ta lån i ditt namn. Då slipper jag betala för kalaset. Smart va?”

Ruggigt! På polisen sajt kan man sedan läsa om hur man som privatperson kan skydda sig mot identitetsstöld och bedrägerier.
* Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
* Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
* Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
* Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
* Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
* Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
* Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
* Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
* Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
* Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Här kan du läsa hela inlägget.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));