FOTO: TT Nyhetsbyrån/Facebook

Polisens besked efter explosionen i Linköping: Brottslig gärning ligger bakom

Tidigt på fredagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Linköping. 

25 personer fick föras till sjukhus, bekräftade polisen enligt Ekot. 

Nu uttalar sig polisen om händelsen och skadeläget för de drabbade. 

Den kraftiga explosion som inträffade i ett flerfamiljshus i Linköping har skakat om staden. Flera fönsterrutor och balkonger är helt utblåsta av smällen.

LINKÖPING 20190607
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Flera personer uppges skadade och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen.
Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Räddningstjänsten var på plats med minst 14 ambulanser och senare under förmiddagen anlände det Nationella bombskyddet till det drabbade området, skriver Corren.

Polisen uppgav tidigare att 25 personer skadads lindrigt och fått uppsöka sjukhus. Universitetssjukhuset var i katastrofläge, men är nu i förstärkningsläge.

Explosion i centrala Linköping. ? Helt otroligt att det inte tycks vara dödsoffer eller allvarliga skador.

Posted by Charles Pylad on Friday, 7 June 2019

Polisen uttalar sig om skadeläget

Klockan 13.00 hade polisen och räddningstjänsten en presskonferens för att informera allmänheten om händelserna och skadeläget för de drabbade.

– Vi tog höjd för antal skadade utifrån den bild vi hade fått på de här husen, som var utblåsta kan man säga. Då hade vi räknat med 20 stycken ”röda” patienter, allvarligt svårt skadade. Intensivvårdskrävande patienter, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig på Region Östergötland.

Stor explosion hammngatan linköping

Posted by Christian Broman on Friday, 7 June 2019

Berg bekräftar att två personer vårdas på sjukhus.
– Två patienter är kvar på US, inneliggande, resterande har fått åka hem, säger medicinskt ansvarig Kim Berg.

Men det ska inte röra sig om några allvarliga skador.
– Vi känner att det är stabilt just nu, så vitt jag vet, säger Kim Berg

Brottslig misstanke

Polisen säger på presskonferensen att man arbetar utifrån en huvudteori om brottslig misstanke. Detonationen ska ha skett utomhus och omkring 250 lägenheter ska ha skadats i expositionen, uppger SVT.

– Än så länge är det oklart vad som exploderat och exakt plats för explosionen. Vi har inlett förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det finns just nu ingen misstänkt, säger Björn Öberg vid polisen på presskonferensen.

Enligt poliskällor till Borås Tidning misstänks kretsar kring mc-gänget Bandidos ligga bakom sprängningen. Måltavlan ska vara en verksamhet i en lokal långt ned i det skadade huset.