Polisens brev till föräldrar – kräver att A-traktorförare tar ansvar efter farliga beteendet på vägarna

Polisen skickar brev till tonårsföräldrar. Detta för att öka medvetenheten om ansvar och vilka regler som gäller, det skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.  

Mellan 2020 och 2021 blev a-traktorerna 8000 fler.

Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det.

– Lyckligtvis har vi i Oskarshamn inte haft några allvarliga tillbud, men många har hört av sig till både kommunen och polisen om hastighetsöverträdelser, buskörning, hög och störande musik med mera, berättar Petter Sandstedt, kommunpolis i Oskarshamn.

Han tillägger:

– Rätt hanterad blir tiden med A-traktor en bra skola med trafikkunskap och färdigheter att hantera ett fordon innan det är dags för ett ”vanligt” körkort, men fel hanterad kan A-traktorn leda till mycket allvarliga olyckor, förklarar Petter Sandstedt, kommunpolis i Oskarshamn.

Förutom att fordonen är lätta att trimma finns inte heller något bälteskrav. Vilket gör fordonen till en potentiell livsfara.

A-traktor
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skickar brev till motorburen ungdom

Nu går Polisen, Oskarshamns kommun och Fryshuset ut med ett brev till alla A-traktorförare och deras föräldrar.

Brevet innehåller information om vilka regler som gäller för A-traktorförare och vilket ansvar som krävs.

”Gemensamt med polisen i Oskarshamn vill kommunen öka tryggheten och minska olycksriskerna för kommunens invånare. Som ett led i det arbetet har det tagits fram ett gemensamt medborgarlöfte kring trafiksäkerhetsfrågor, som också omfattar insatser med fokus på A-traktorer”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

– Ett första steg är att både unga och deras föräldrar blir medvetna om de regler och det ansvar som gäller för A-traktorer och därför skickar vi nu ut ett gemensamt brev med fokus på detta”, Ann-Sofie Lagercrantz, chef för ungdomsenheten och samordnare för brottsförebyggande rådet i kommunen.

Vidare menar kommunen att de har som mål att utveckla mötesplatser och aktiviteter för den grupp ungdomar som kör A-traktorer. Och de ser gärna att ungdomar är med och utvecklar idéer. Något de också ger information om i brevet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.