Polisens ilska efter agerandet – vädjar bilister att sluta varna andra
Polisen

Foto: TT

Polisens ilska efter agerandet – vädjar nu bilister sluta varna för deras kontroller: ”Vad tänker du?”

Polisen i Linköping vädjar nu bilister om att sluta varna medtrafikanter om deras kontroller ute på vägarna.

Detta då det kan få allvarliga konsekvenser.

”Tänker du på att den du blinkar till kan vara en/flera gängkriminella som är på väg för att utföra ett brott eller kanske leverera narkotika?,” skriver de på sin Facebooksida.

De allra flesta som kör bil till vardags har vid ett eller annat tillfälle kört förbi en av polisens trafikkontroller.

Att befinna sig ute i trafiken och göra kontroller är en av sakerna som ingår i deras uppgift. Detta då det av flera anledningar är nödvändigt på våra vägar.

Det handlar bland annat om om att försäkra sig om att trafikanter håller hastighetsbegränsningen.

Men det är också för att kontrollera så att de som är ute och kör inte är påverkade av exempelvis narkotika eller alkohol, eller har farliga vapen i bilen. Insatser som i slutändan kan rädda liv.

Trots detta så är det fortfarande många som varnar andra bilister om vart polisen befinner sig.

Polisen har fått nog av livsfarliga agerandet

Något som polisen i Linköping nu sätter ner foten mot och vädjar allmänheten om att sluta med.

”Till dig som blinkar med helljuset för att varna andra för våra kontroller, vad tänker du? Tänker du någonsin på att den du blinkar till kan vara en möjlig rattfyllerist? Hen kanske får panik och vänder och i brådskan att komma därifrån gör personen farliga omkörningar och i värsta fall, krockar med någon oskyldig. Om inte den gången, så nästa. För vi fick inte möjligheten att kontrollera personen och möjligen hjälpa hen med dennes problem,” skriver Andréa från trafikgruppen på polisens Facebooksida.

BLINKA MED HELLJUSET Till dig som blinkar med helljuset för att varna andra för våra kontroller, vad tänker du?Tänker du någonsin på att den du blinkar till kan vara en möjlig rattfyllerist? Hen kanske får panik och vänder och i brådskan att komma därifrån gör personen farliga omkörningar och i värsta fall, krockar med någon oskyldig. Om inte den gången, så nästa. För vi fick inte möjligheten att kontrollera personen och möjligen hjälpa hen med dennes problem.Tänker DU på det? Tänker du på att den du blinkar till kan vara en/flera gängkriminella som är på väg för att utföra ett brott eller kanske leverera narkotika? De vänder för att undvika vår kontroll och vi går miste om viktig information i var de kan ha varit på väg och möjligheten att hitta narkotika eller vapen. Sen får vi höra att vi inte gör tillräckligt i kampen mot den sortens brottslighet. De här personerna går väldigt sällan utan använder fordon i hög grad.Tänker DU på det? Tänker du på att personen du blinkar åt kan sakna körkort och inte har någon som helst utbildning i att köra bil? Hen får fortsätta att köra så länge vi inte kontrollerar och rapporterar, vilket i förlängningen till slut skulle kunna innebära (om personen fortsätter köra) att vi kan ta personens fordon.Tänker DU på det? Är det att vara ”snäll” mot någon annan som är ditt syfte? De allra flesta som vi stoppar när vi, förutom nykterhet, också mäter hastighet har inga som helst problem att stå för att de varit tunga på gasen. DE har inget problem med det utan många säger istället att de fått en tankeställare och ska tänka på hastigheten mer i fortsättningen. Det i sin tur leder till minskad genomsnittshastighet på vägarna och mindre risk för allvarliga skador och dödsfall.Så varför varnar DU?För er som kommenterar att ”vi bara tar vanliga skattebetalares pengar”, tänk ett steg till. Snälla./Andréa Trafikgruppen Linköping

Posted by Polisen Linköping on Thursday, February 1, 2024

I samma inlägg påpekar polisen att den som varnas eventuellt kan vara gängkriminell, på väg att utföra ett brott.

”De vänder för att undvika vår kontroll och vi går miste om viktig information i var de kan ha varit på väg och möjligheten att hitta narkotika eller vapen. Sen får vi höra att vi inte gör tillräckligt i kampen mot den sortens brottslighet. De här personerna går väldigt sällan utan använder fordon i hög grad.”

”Tänk ett steg till”

Polisen ber nu bilister att tänka till en gång extra kring vad för konsekvenser det kan få att varna för deras kontroller, och påminner om vad syftet faktiskt är.

”Tänker du på att personen du blinkar åt kan sakna körkort och inte har någon som helst utbildning i att köra bil? Hen får fortsätta att köra så länge vi inte kontrollerar och rapporterar, vilket i förlängningen till slut skulle kunna innebära (om personen fortsätter köra) att vi kan ta personens fordon. Tänker DU på det? Är det att vara ’snäll’ mot någon annan som är ditt syfte? De allra flesta som vi stoppar när vi, förutom nykterhet, också mäter hastighet har inga som helst problem att stå för att de varit tunga på gasen. DE har inget problem med det utan många säger istället att de fått en tankeställare och ska tänka på hastigheten mer i fortsättningen. Det i sin tur leder till minskad genomsnittshastighet på vägarna och mindre risk för allvarliga skador och dödsfall. Så varför varnar DU? För er som kommenterar att ’vi bara tar vanliga skattebetalares pengar,’ tänk ett steg till. Snälla,” avslutar polisen.

Nu hjälps vi åt att sprida polisens viktiga budskap vidare!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev