Polisens krav på alla föräldrar – håll uppsikt över era tonåringar i sommar: ”Firar mer än de borde”

Om somrarna lägger polisen en hel del resurser på ungdomar och fylla. Nu vädjar polisen till alla vuxna att ha lite extra koll på sina barn.

Sommaren är på ingång och Sverige står i blom. Insekterna har vaknat till liv och fågelsången går varm dagen lång.

Men i takt med att temperaturen stiger och knopparna brister och slår ut springer tonåringarna ut.

Ja, den här tiden på året har det mycket kalasande och festande. Det är examen, skolavslutningar och stora studentfiranden.

Men även om det är glada dagar för ungdomen är det också en tid då både polis och vuxenvärlden behöver ha lite extra koll. Framför allt när det gäller alkoholkonsumtion.

Polisens krav på alla föräldrar

I ett inlägg på Facebook vädjar nu polisen till alla vuxna att prata med ungdomarna i hemmet om alkoholvanor.

”Studenten och skolavslutningar är ett säkert sommartecken men också ett tillfälle då många ungdomar firar mer än de borde”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”För föräldrar är det en extra utmanade tid att se till att våra tonåringars firande inte slutar på fel sätt. Se därför till att prata med ditt barn om alkohol och köp aldrig ut”.

Sommar, sol och alkoholStudenten och skolavslutningar är ett säkert sommartecken men också ett tillfälle då många…

Posted by Polisen on Thursday, May 19, 2022

Ungdomar, alkohol, langning

I inlägget påminner även polisen om deras skyldigheter ute på fält.

”Polisen ska ingripa mot ungdomar på stan under 20 år som är berusade och/eller bär på alkohol och ungdomar under 18 år som har sällskap med någon som bär på alkohol. Då kan polisen direktförverka alkoholen, vilket innebär att polisen häller ut den”, skriver polisen i inlägget.

Om någon som är under 18 år hittas påverkad eller är med någon som har alkohol kontaktar polisen föräldrarna. Även om det finns minderåriga med i ett sällskap där man brukar alkohol tar polisen kontakt med föräldrarna.

I de fall föräldrarna inte vill hämta hem sina barn ska polisen skriftligen informera socialtjänsten. Föräldrarna informeras om att en sådan anmälan kommer att göras.

Då är det större risk att utsättas för brott

Men det är inte bara alkoholen i sig som kan vara skadlig för ungdomar. När ungdomar är berusade ökar risken för att de utsätts för eller begår brott.

Och det är också en del av polisens uppdrag att förhindra det.

Vad tycker du om det här? Dela gärna polisens viktiga ord så att inga ungdomar råkar illa ut.