Polisens livsviktiga varning – till alla bilister som felparkerar på badplatser: ”Kan rädda liv”

Solen gassar och supervärmen gör att många söker sig till landets badplatser för att svalka sig.

Men en full badplats betyder också att parkeringsplatserna intill snabbt fylls på. Något som kan vara en stor risk för utryckningsfordon om man parkerar fel.

Nu uppmanar räddningstjänsten runt om i landet att tänka till en extra gång innan man parkerar vid en badplats.

Det har varit några dagar med extrem sommarvärme och det innebär att många har sökt sig till landets badplatser för att svalka sig.

Men en full badplats innebär inte bara plask och lek utan också att många människor behöver parkera sina bilar nära badställena.

Men att parkera på ett felaktigt sätt vid en badplats kan innebära en stor risk för polis och ambulans och göra att de inte kommer fram i tid till en olycka.

Detta uppmärksammas nu av räddningstjänst och polis runt om i landet.

I ett Facebook-inlägg uppmanar Ambulansen vid Skaraborgs sjukhus alla badsugna att tänka till en extra gång innan man parkerar.

Sommaren har äntligen kommit.Du tar med familjen för en dag på stranden och trots att det är fullt med folk hittar du…

Posted by Ambulansen Skaraborgs Sjukhus on Sunday, June 6, 2021

”Sommaren har äntligen kommit. Du tar med familjen för en dag på stranden och trots att det är fullt med folk hittar du en tom yta att parkera på precis intill sjön. Om du har sådant flyt ställ dig då frågan, varför står ingen här? ”, skriver de i inlägget och fortsätter:

”Kanske är det en tom parkeringsplats men med större sannolikhet är det en räddningsväg, kanske en bom strax nedan. Kanske en vändplan som inte ska förväxlas med parkeringsplats.Ha nu en skön sommar och fundera en extra gång varför just denna perfekta parkeringsplats inte var upptagen. //Rydberg *Bilen på bilden har ingenting med texten att göra.”

Respekterar inte trafikregler

Även i Jönköping jobbar polisen för att människor ska parkera rätt. Där har man satt upp parkeringsförbud på flera håll för att minimera risken för att utryckningsfordon ska blockeras under utryckning.

Trots förbuden har människor ändå valt att parkera sina bilar på platsen, något polisen i Jönköping skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Tyvärr har det inkommit flera indikationer om att många besökare inte har uppmärksammat de skyltar om parkeringsförbud som finns vid våra badplatser. Parkeringsförbudet gäller, precis som uppmaningen under skylten beskriver, med anledning av att blåljusfordon behöver utrymme för att kunna ta sig fram till platsen vid tillfälle av olycka.”

Nu vädjar de till alla badsugna att respektera trafikreglerna.

”Låt oss nu hjälpas åt att påminna varandra om varför det här är så pass viktigt! Vi vill alla kunna njuta av varma sommardagar vid stranden, men när det värsta händer så behöver vi, tillsammans med ambulans och räddningstjänst fort kunna ta oss till platsen – respektera därför våra trafikregler som finns där av en anledning. Var rädda om varandra – att parkera rätt kan rädda liv! ❤️, skriver Jönköpingspolisen i ett Facebook-inlägg.

🆘 Lystring! 🆘Sommar, sol och värme! ☀️Vi har haft ett par fantastiskt fina dagar det senaste, vilket gjort att många…

Posted by Polisen Jönköping on Sunday, June 20, 2021

Nu hjälps vi åt och delar detta viktiga budskap vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);