Polisens nya krafttag mot fartdårar – detta måste du tänka på om du ger dig ut i trafiken i veckan

Under sju dagar i rad kommer polis i hela landet att öka närvaron på vägarna på grund av en “nationell trafikvecka”.

Målet är att stoppa fler fartdårar ute på vägarna, för att förhindra olyckor, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Under årets första sju månader har 120 personer omkommit i trafiken, enligt Transportstyrelsens statistik.

Det är långt över den nollvision som polisen och andra aktörer arbetar för.

I flera av dessa trafikolyckor har en för hög hastighet varit orsaken, och bedöms ha påverkat utgången och skadeläget, uppger polisen.

Polisen inför trafikvecka

Under denna veckan komma polisen därför genomföra en trafikvecka. Vilket innebär sju dagar av ökade hastighetskontroller utspridda över hela landet. 

Framförallt allt kommer polisen synas vid sträckor med högre hastighetsgränser.

–  Vi vet att risken att dö ökar exponentiellt ju högre hastigheten är. Därför fokuserar vi våra kontroller den här gången på sträckor med lite högre hastigheter som till exempel landsvägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen i pressmeddelandet.

De utökade hastighetskontrollerna kommer att genomföras  både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare i båda målade och civila polisbilar samt motorcyklar.

– Syftet med våra kontroller är att skapa trygghet och förebygga hastighetsöverträdelser.  Det handlar inte om att bötfälla så många som möjligt, utan om att öka trafiksäkerheten i en miljö där vi alla rör oss varje dag och som bygger på att vi håller oss till regler och tar hänsyn till varandra, avslutar Ursula Edström i polisens pressmeddelande.

Trafikpolis
Foto: Polisen

Detta måste du ha koll på i trafiken

Tillsammans med flera andra aktörer arbetar polisen med Nollvisionen, som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

En av polisens samarbetspartners är Trafikverket.

Enligt deras beräkningar fördubblas risken att dö vid en frontalkrock om hastigheten ökar från 70 km/tim till 80 km/tim. Vid en hastighet på 100 km/tim är risken fem gånger så hög.

– Vid en frontalkollision mellan två moderna bilar som båda kör i max 80 km/tim är det sannolikt att förarna överlever. Det gäller om bilbälte används, bilen är av hög säkerhetsstandard och krocken sker med bil i samma viktklass.

– Vid hastigheter över 80 km/tim leder frontalkollisioner ofta till dödliga eller allvarliga skador även med moderna fordon, framhåller Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet på Trafikverket.

Sprid gärna för att uppmana andra att ta det lugnt i trafiken.

Exit mobile version