Polisens nya teori om vägpiraterna: ”Tror att det kan ha ett samband…”

Coronaviruset har nästlat sig in överallt, högt och lågt, stort och smått. Alla berörs av det mer eller mindre.

Även brottsligheten har fått sig en törn. Vägpiraterna som brukar dyka upp på våra vägar likt ett första vårtecken har polisen inte sett röken av – hittills.

Vägpirater har varit en mycket vanlig syn på vägarna i Sverige de senaste åren. Metoderna går ofta ut på att kriminella personer låtsas vara i behov av hjälp, för att få bilisterna att stanna. Därefter försöker de lura till sig kontanter eller bensin från bilister med hjälp av falskt guld.

Inte sällan dyker de upp om och om igen runt om i landet med nya strategier för varje gång.

Enligt polisen Hans Nilsson på trafiksektionen i region Stockholm var det som allra värst 2016 och 2017.

– Då var det näst intill explosionsartat får man lov att säga. De brukar dyka upp den här tiden, precis som flyttfåglarna, säger han till Newsner.

Vet inte om teorin stämmer

Men de senaste åren har antal fall minskat. Och hittills i år har han inget fall rapporterat.

Vad det beror på exakt vet Hans Nilsson inte. Men han har en teori om att det kan ha att göra med den rådande coronakrisen.

– Jag har inte fått några som helst signaler på att det skulle kunna vara igång nu. Jag har inte sett något själv eller hört om det heller faktiskt och jag tror att det kan ha ett samband med den situation vi är i just nu, säger han till Newsner och tillägger:

– Det är ju ganska svårt att ta sig in i landet just nu med alla stängda gränser, så jag tror att det bero på det helt enkelt.

Men om polisens teori stämmer vet ingen i nuläget. Ännu har våren precis börjat och polisen råder till att alltid vara vaksam.

”Personerna, de så kallade vägpiraterna, som begår de här brotten står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen. Då kanske du som bilist stannar för att försöka hjälpa till. Självklart finns det personer som behöver hjälp, men det är bättre att ringa till polisen om man misstänker att personerna verkar oärliga”, skriver polisen på sin hemsida.