Polisens nya varning: Detta måste du veta när du ska ut och plocka svamp

Nyligen försvann den folkkära skådespelaren Claire Wikblom efter att ha plockat svamp i skogen. 

Nu går polisen ut med en varning för alla som vill plocka svamp. Och ger smarta tips på vad du som privatperson kan göra.

Polisen har gått ut med en varning till alla svampplockare att vara försiktiga. Varje år försvinner många, bland annat det senaste fallet med svenska skådespelaren och skribenten Claire Wikblom som hade gått vilse när hon plockade svamp i skogen.

”Varje år anmäls personer försvunna när de ger sig ut i skogen för att plocka svamp eller bär. Vi är ansvariga för eftersök av personer som gått vilse och många hittas efter kortare eller längre sökinsatser”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Visselpipa och färgglada kläder

Polisen ger flera tips att tänka på för den som ändå vill ge sig ut i skogen. Bland annat att ha färgglada kläder. Det bästa är att ha reflexväst så att polisen kan hitta dig om du skulle gå vilse.

Andra knep är att att ha med sig fulladdad telefon, mat, vatten och till och med visselpipa. Claire Wikblom hade varit ute i regnet i flera timmar, så varma kläder är att rekommendera.

Viktigast att meddela och larma fort

Det viktigaste tipset är nog att meddela andra om när du går och vart du ska, sedan larma så fort som möjligt om du skulle gå vilse. Här är visselpipan och färgglada kläderna viktigt – att ställa sig på ett öppet fält eller en hög punkt så att polisen kan höra och se dig. Ofta skickar polisen ut en helikopter och söker med.

 

Ska du plocka svamp i helgen? Varje år anmäls personer försvunna när de ger sig ut i skogen för att plocka svamp eller…

Posted by Polisen on Thursday, 1 August 2019

Flera personer tycker att polisens information är bra och har kommenterat i inlägget. Många ger även själva lite ytterligare smarta tips att tänka på.

”Har man hund så lär man den kommandot ‘Gå till bilen’. Och använder det ibland även om man inte gått vilse. Jag har aldrig gått vilse, men använder mig av det kommandot ibland i alla fall och låter hunden visa vägen – bara för att testa och träna”, skriver en person.

Håll koll på myrstackarna

En annan påminner om naturens egna vägvisare att hålla koll på vart du kommer ifrån:

”Väderstreck, solen, myrstackar…”, skriver personen i kommentarerna.

Man kan alltså hålla koll på vart solen står på himlen när man lämnar hemmet (förutsatt att det är soligt), och avgöra vart solen kommer att vara efter ett par timmar – mitt egna tips är att ta med en klocka så att du kan hålla koll på tiden. Solen går ned i nordväst på somrarna, men detta kan skilja sig lite i och med vart i landet du befinner dig.

För att säkerställa väderstrecket, kan du kolla upp innan du går, åt vilket håll ditt hem ligger (Norr, väst, öst eller syd). Myrstackarna visar åt vilket håll söder är – då de är byggda på sydsidan av träd.

Känner du dig redo för att gå ut i skogen och plocka svamp nu? Eller har du fler smarta tips? Sprid gärna detta vidare för att uppmärksamma andra om polisens varning!